Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαρουταποθήκη η Κριμαία, κατάληψη της Βουλής με το βλέμμα στη Ρωσία

Μπαρουταποθήκη η Κριμαία, κατάληψη της Βουλής με το βλέμμα στη Ρωσία

Θέατρο κλιμακούμενης έντασης γίνεται η Κριμαία: Ένοπλοι, πιθανότατα φιλορώσοι, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης. Σε συναγερμό η ουκρανική αστυνομία, με το Κίεβο να προειδοποιεί πως κινητικότητα στη ρωσική ναυτική βάση θα εκληφθεί ως «πράξη επίθεσης». Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους· η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία και το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Ρωσία να μην κλιμακώσει· ρωσικά ΜΜΕ λένε πως η Μόσχα συμφωνεί να προστατεύσει τον Γιανουκόβιτς σε ρωσική επικρατεία.

Θέατρο κλιμακούμενης έντασης έχει γίνει η Κριμαία, με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς: Ένοπλοι, όπως φαίνεται από το φιλορωσικό τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους.

Τα ρωσικά αεροσκάφη τέθηκαν σε «ετοιμότητα μάχης» ενώ στη μεθόριο βρίσκονται σε επιφυλακή ρώσοι στρατιώτες. Ο ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις στη Σεβαστούπολη πρέπει να μείνουν εντός της ναυτικής βάσης, και οποιαδήποτε κίνηση εκτός του χώρου «θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης».

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά η κρίση». «Ζητώ από το λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από 15 βουλευτές εισήλθε στο κοινοβούλιο και μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς το πρωί.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε νωρίτερα τον ανώτατο Ρώσο διπλωματικό απεσταλμένο στο Κίεβο για άμεσες διαβουλεύσεις (ο ρώσος πρέσβης έχει ανακληθεί).

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 ενόπλους που εισέβαλαν στα δύο κτίρια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Οι πρώτες αναφορές εμφανίζουν πιθανότερο το ενδεχόμενο να πρόκειται για φιλορώσους διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή για να «αποτραπούν εξτρεμιστικές ενέργειες».

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».

Παράλληλα, στο ίδιο το Κίεβο διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους με ουκρανικές σημαίες, σε «πανηγυρικές βόλτες» τανκς με την ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ενώ προειδοποίησε πως κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων έξω από τη βάση της Σεβαστούπολης θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης.

Σε «ετοιμότητα μάχης» η ρωσική αεροπορία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίς την Πέμπτη πως «έθεσε σε ετοιμότητα μάχης τα μαχητικά της στα δυτικά σύνορα», όπως μεταδίδει το Interfax. Τα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει περιπολίες, προστίθεται.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Ωστόσο, η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό Interfax ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων κατέλαβε στο κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας στην Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε την αναφορά τοπικού τατάρου ηγέτη, του Ρεφάτ Τσουμπάροφ, στο διαδίκτυο πως τα κτίρια «καταλήφθηκαν από ενόπλους που δεν φορούν διακριτικά».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα» ήταν η πρώτη αναφορά του Τσουμπάροφ. Οι Τατάροι θεωρούνται ότι πρόσκεινται φιλικότερα στη νέα ηγεσία του Κιέβου παρά στον ανατραπέντα Γιανουκόβιτς.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς» τα δικαιώματα των «συμπατριωτών της».

«Θα υπερασπιστούμε στη διεθνή αρένα τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, και θα αντιδράσουμε σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς όταν παραβιάζονται» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι πηγή ανησυχίας οι «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γαινουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024