Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο: Στην σκιά του ΔΝΤ και «δύσκολων μέτρων», παρούσα η Μόσχα

Κίεβο: Στην σκιά του ΔΝΤ και «δύσκολων μέτρων», παρούσα η Μόσχα

Καθώς η Ουκρανία παλεύει να βρει επειγόντως λύση για την οικονομία, ο προτεινόμενος για μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποιεί πως θα χρειστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία. Το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάστηκε πρώτα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μεταξύ επευφημιών αλλά και γιουχαϊσμάτων αναλόγως του προσώπου, πριν πάει στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης. Η Μόσχα δηλώνει ότι θα είναι παρούσα «στις συνομιλίες με το ΔΝΤ».

Καθώς η Ουκρανία παλεύει να βρει επειγόντως λύση για την οικονομία, ο προτεινόμενος για μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποιεί πως θα χρειστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η κατάσταση σπρώχνει το Κίεβο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Μόσχα διαμήνυσε την Πέμπτη ότι θα είναι παρούσα «στις συνομιλίες με το ΔΝΤ». Η Κομισιόν είχε καλέσει να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις διαβουλεύσεις για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Μποκάρεφ, επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΟΙΚ για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ανέφερε στο RIA ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα πάρουμε μέρος στις συζητήσεις [στο ΔΝΤ], δεν υπάρχει συζήτηση να μείνουμε στην άκρη».

Το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάστηκε πρώτα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μεταξύ επευφημιών αλλά και γιουχαϊσμάτων αναλόγως του προσώπου, πριν πάει στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κίνηση δείχνει τη δυσκολία του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και την αβεβαιότητα των κομμάτων για την αποδοχή της από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ορισμένα από τα μέλη της προτεινόμενης νέας κυβέρνησης δεν έχουν εμπειρία και η ανάδειξή τους σε μεταβατικά υπουργικά χαρτοφυλάκια θεωρείται περισσότερο ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις παρά αναγνώριση της αξίας τους.

Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε πως χώρα είναι «στο χείλος της καταστροφής» (κινούμενος στη γραμμή του μεταβατικού προέδρου, που είχε πει πως το Κίεβο είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία). Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στς 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, με την ανάγκη εξεύρεσης των πρώτων κεφαλαίων άμεσα.

Η Ρωσία είχε εκταμιεύσει μόνο την πρώτη δόση από το πακέτο 15 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει μπει στον πάγο μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024