Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία με το βλέμμα στην Κριμαία

Στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία με το βλέμμα στην Κριμαία

Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη. Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν, ενώ η Μόσχα αυξάνει και τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη. Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία.

«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Μόσχα, επίσης, εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεών της στην Κριμαία. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Κριμαία, τι συμβαίνει γύρω από τις εγκαταστάσεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας» τόνισε ο ρώσος υπουργός Άμυνας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.

«Σίγουρα, προφανώς, θέλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων» δήλωσε ο Χάμοντ. Και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να λύσει τις εσωτερικές του διαφορές και να καθορίσει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».

Ένταση στην Κριμαία

Λίγες ώρες αφού ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μίλησε για ανησυχητικά σημάδια αποσχιστικών τάσεων, κάτοικοι των παραδοσιακά φιλορωσικών επαρχιών στα ανατολικά προχωρούν σε διαδηλώσεις εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, με ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ «επέμβασης» της Μόσχας.

Φιλορώσοι διαδηλωτές και υποστηρικτές της νέας, φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθαν αντιμέτωποι έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ενόψει συζήτησης που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας με αντικείμενο τον πολιτικό αναβρασμό και την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από την εξουσία.

Περίπου 2.000 άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές οι οποίοι κατήγγειλαν τους «ληστές» που άρπαξαν την εξουσία. Μέχρι το μεσημέρι κατέφτασαν στην περιοχή λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από άλλες περιοχές της χερσονήσου. Από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει ακούγονταν ρωσικά τραγούδια και θρησκευτική μουσική.

Μεταξύ των δύο αντίπαλων διαδηλώσεων είχαν πάρει θέση ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για να τις κρατήσουν σε απόσταση.

Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Κάτω η συμμορία», που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι «η Κριμαία είναι ρωσική».

Οι ρωσικές σημαίες εμφανίστηκαν σε συγκέντρωση στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, ενώ από το δημαρχείο της Σεβαστούπολης -όπου η Μόσχα έχει ναυτική βάση- κατέβηκε η ουκρανική σημαία για να αντικατασταθεί από τη ρωσική.

Παρών στις διαδηλώσεις ήταν και ρώσος βουλευτής, ενώ την εμφάνισή τους στους δρόμους της Σεβαστούπολης έκαναν μέχρι και τρία τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

«Δεν θέλουμε να συμβεί εδώ αυτό που συνέβη στο Κίεβο. Ναζί και ληστές πήραν την εξουσία. Εάν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε με οτιδήποτε έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά φιλορώσος διαδηλωτής.

Ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης ανακοίνωσε τον σχηματισμό μονάδων αυτοάμυνας σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την πόλη από την απειλή της «φασιστών» του Κιέβου.

Μιλώντας σε πλήθος διαδηλωτών, μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε εθελοντές να συμμετάσχουν στις μονάδες επαγρύπνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μέτωπο των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρώσοι βουλευτές από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έστειλαν μήνυμα στους κατοίκους της Κριμαίας ότι θα μπορούσαν να πάρουν ρωσική υπηκοότητα.

Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι εξτρεμιστές στην Ουκρανία «επιβάλλουν τη δική τους θέληση» και ανακινούν τις θρησκευτικές εντάσεις μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από την προεδρία, καθώς υπάρχουν στη χώρα αυτή βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε χριστιανικές εκκλησίες.

Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει ότι ιερείς και ιδιοκτησίες που συνδέονται με την προσκείμενη στη Μόσχα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προειδοποίησε πως οι εντάσεις που έχουν ανακινηθεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «ακόμα μεγαλύτερο σχίσμα στην ουκρανική κοινωνία».

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Η Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας» είπε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στο Κίεβο θα συζητηθεί κατά τη διήμερη υπουργική διάσκεψη των Βρυξελλών.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει έρθει σε επαφή με ρώσους αξιωματούχους μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, ο Ράσμουσεν δεν απάντησε ευθέως. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας του» είπε.

«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024