Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ανησυχία της ΕΕ για την Κριμαία, ΝΑΤΟ καλεί Ρωσία να «μην κλιμακώσει»

Οι ισορροπίες στην Κριμαία, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, ανησυχούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Το σημαντικότερο είναι να μην διασπαστεί η Ουκρανία» λέει το Βερολίνο, για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» μιλά η Πολωνία. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις».

Οι ισορροπίες στην Κριμαία, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, ανησυχούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Το σημαντικότερο είναι να μην διασπαστεί η Ουκρανία» λέει το Βερολίνο, για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» μιλά η Πολωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», όπως ανέφερε ο γγ του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την κατάληψη από ενόπλους της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Κριμαίας. «Ανησυχώ έντονα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία. Η πρωινή πράξη μιας ένοπλης ομάδας είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη» τόνισε ο Ράσμουσεν στη σύνοδο των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγει να κάνει κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή «να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο».

«Παρακολουθώ στενά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων» προειδοποίησε ο Χέιγκελ.

«Αναμένω από τη Ρωσία να είναι διαφανής όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές και την καλώ να μην κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο, μια περίοδο μεγάλης έντασης» υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, ζήτησε «μια πολύ αλληλέγγυα πίεση από τη διεθνή κοινότητα ώστε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». «Η στάση της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα κλειδί της ουκρανικής ακεραιότητας θα είναι ένα τεστ για τις πραγματικές της προθέσεις» πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Σικόρσκι χαρακτήρισε τις καταλήψεις στη Συμφερόπολη «δραστικό βήμα». «Προειδοποιώ αυτούς που το έκαναν και αυτούς που τους το επέτρεψαν, έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις» είπε, λέγοντας πως «είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν υπογράμμισε την έντονη ανησυχία του Βερολίνου και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί διάσπαση της χώρας».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές ρωσικές κινήσεις «δεν βοηθούν» «σε μια στιγμή όπου όλες οι πλευρές (…) θα έπρεπε να εργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Υπογραμμίζοντας ότι «η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», το Φόρεϊν Όφις κάλεσε «όλες τις πλευρές, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της Ουκρανίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πράξη ή λόγο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις ή να επηρεάσουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024