Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θετικά μηνύματα στη μάχη κατά του Έμπολα

Θετικά μηνύματα στη μάχη κατά του Έμπολα

Ενθαρρυντικό μήνυμα, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί για την εξάπλωση του Έμπολα, αποτελεί η είδηση για την πλήρη ανάρρωση της ισπανίδας νοσοκόμας, καθώς και του αμερικανού εικονολήπτη, την ώρα που η Νιγηρία και η Σενεγάλη έχουν κηρυχθεί «ελεύθερες» από τον ιό. Την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα εξετάζει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του ΠΟΥ, ενώ τον «τσάρο» των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ιού θα συναντήσει εντός της ημέρας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ενθαρρυντικό μήνυμα, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί για την εξάπλωση του Έμπολα, αποτελεί η είδηση για την πλήρη ανάρρωση της ισπανίδας νοσοκόμας, καθώς και του αμερικανού εικονολήπτη, την ώρα που η Νιγηρία και η Σενεγάλη -χώρες της Αφρικής που βρέθηκαν στο μάτι του «κυκλώνα»- έχουν κηρυχθεί «ελεύθερες» από τον ιό.

Μάλιστα, αντισώματα από τον οργανισμό ασθενών που ανέρρωσαν από τον Έμπολα θα είναι έτοιμα για χρήση στην Αφρική σε λίγες εβδομάδες, ενώ ευρείες δοκιμές πειραματικών εμβολίων προγραμματίζεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα εξετάζει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τον «τσάρο» των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ιού θα συναντήσει εντός της ημέρας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πλήρης ανάρρωση για την ισπανίδα νοσοκόμα

Η Τερέσα Ρομέρο, ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον ιό του Έμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανέρρωσε πλήρως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους γιατρούς που την παρακολουθούν στη Μαδρίτη.

«Τα κριτήρια της ανάρρωσης από τον Έμπολα» όπως έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «έχουν εκπληρωθεί», αφού έγιναν τέσσερις αναλύσεις αίματος και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, δήλωσε ο γιατρός Χοσέ Ραμόν Αρίμπας, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών και τροπικών ασθενειών του νοσοκομείου Κάρλος Γ’.

«Είναι ασφαλώς αιτία για γιορτή, είναι καταπληκτικό» δήλωσε η γιατρός που παρακολουθούσε σε καθημερινή βάση την πορεία της υγείας της 44χρονης νοσηλεύτριας μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Αρίμπας υπογράμμισε πάντως ότι θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της Ρομέρο. Η νοσηλεύτρια «έχει τεράστια ψυχική δύναμη και πολύ δυνατό οργανισμό (…) όμως επειδή δεν έχουμε κάποια ομάδα ελέγχου για να την συγκρίνουμε, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς έπαιξε ρόλο στην ανάρρωσή της», εξήγησε ο γιατρός.

Η Ρομέρο εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του ιού στις 29 Σεπτεμβρίου. Προσβλήθηκε ενώ φρόντιζε έναν ηλικιωμένο ιεραπόστολο που είχε επαναπατριστεί από την Αφρική, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Αμερικανός εικονολήπτης: Είμαι ευτυχής που είμαι ζωντανός

Ένας ακόμη ασθενής του Έμπολα ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια και αναμένεται να εγκαταλείψει την ειδική μονάδα, ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα, στο οποίο νοσηλεύεται ο ασθενής.

Όπως ανακοινώθηκε ο Ασόκα Μούκπο, εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, ανάρρωσε πλήρως από τον ιό και σύντομα θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο για να επιστρέψει στο σπίτι του στο Ρόντ Άιλαντ.

«Η αρνητική εξέταση αίματος που επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι ο Ασόκα Μούκπο δεν έχει πλέον κανένα ίχνος του ιού στο αίμα του και είναι ελεύθερος να μεταβεί στο σπίτι» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκα.

«Το να θεραπευτείς από τον ιό Έμπολα είναι ένα συναίσθημα που σε καθιστά πραγματικά ταπεινό» δήλωσε ο Ασόκα Μούκπο. «Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εγώ. Είμαι πολύ ευτυχής που είναι ζωντανός», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο εικονολήπτης μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό στην Μονρόβια πρωτεύουσα της Λιβερίας ενώ κάλυπτε το θέμα της επιδημίας για λογαριασμό του NBC. Ωστόσο, δεν γνωρίζει πώς μολύνθηκε. «Περιβαλλόμουν από πολλά άρρωστα άτομα πριν αντιληφθώ ότι αρρώστησα και εγώ» είπε και πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι κρατούσα τις ασφαλείς αποστάσεις και θα ήθελα να ξέρω ακριβώς τι πήγε στραβά».

Ο Ασόκα Μούκπο που νοσηλεύεται από τις 6 Οκτωβρίου σε μια εξειδικευμένη μονάδα είναι ο δεύτερος ασθενής που αναρρώνει από τον ιό Έμπολα στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα. Ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε ήταν ο δρ Ρίτσαρντ Σάκρα ο οποίος κρίθηκε ότι ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια στις 25 Σεπτεμβρίου.

«Το προσωπικό μας είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία και άλλη περίπτωση ασθενούς με ιό Έμπολα» ανέφερε ο δρ Φιλ Σμίθ, διευθυντής της εξειδικευμένης μονάδας του Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκα.

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας αμερικανίδας νοσηλεύτριας

Ένα ακόμη αμερικανικό εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην Μπεθέσντα του Μέριλαντ, είχε μια θετική είδηση: Καλύτερη είναι η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας Νίνα Φαμ, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα παρέχοντας βοήθεια στη θεραπεία του πρώτου ασθενή που διαγνώσθηκε με τον θανατηφόρο ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κλινική κατάσταση της Φαμ έχει αναβαθμιστεί από μέτρια σε καλή. Δεν υπάρχουν επιπλέον λεπτομέρειες που να είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Έως σήμερα οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ασόκα Μούκπο και της Νίνα Φαμ έχουν προσβληθεί και νοσηλεύονται εξ αιτίας του Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας ασθενής ο Έρικ Τόμας Ντάνκαν από τη Λιβερία πέθανε στις 8 Οκτωβρίου.

ΠΟΥ: Τέλος της επιδημίας στη Νιγηρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη Δευτέρα επίσημο τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Νιγηρία, ύστερα από 42 ημέρες -δηλαδή δύο περιόδους επώασης του ιού- από τότε που είχε επιβεβαιωθεί το τελευταίο κρούσμα.

«Η Νιγηρία έχει πλέον απαλλαγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. Πρόκειται για θεαματική επιτυχία που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η επιδημία του Εμπολα μπορεί να σταματήσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρούι Γκάμα Βας σε συνέντευξη Τύπου στην Αμπούζα.

Πριν από λίγες μέρες, «ελεύθερη» από τον ιό κηρύχθηκε και η Σενεγάλη.

Στη Νιγηρία, ο ιός εισήχθη από την Λιβερία, μέσω ενός διπλωμάτη, ο οποίος νόσησε και τελικά πέθανε. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Έμπολα έχει ήδη στοιχήσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους με τη Λιβερία να πληρώνει το υψηλότερο τίμημα. Βάσει αυτών των στοιχείων, έχει προκύψει το δραματικό στοιχείο ότι το 70% όσων νοσούν, χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Συνεδρίαση στον ΠΟΥ

Για την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί το εάν απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

«Είναι η τρίτη φορά από τον Αύγουστο που θα συγκληθεί η επιτροπή. Πολλά έχουν συμβεί, έχουν σημειωθεί κρούσματα στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, ενώ η Σενεγάλη και η Νιγηρία έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο με τις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαντέλα Σάιμπ.

Οι 20 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έκριναν στις 8 Αυγούστου ότι έπρεπε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας στη δυτική Αφρική, ενδεχομένως να προτείνουν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς.

Η επιτροπή έχει ήδη συστήσει τον έλεγχο των επιβατών που αναχωρούν αεροπορικώς από τη Γουινέα, τη Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε.

Σύσκεψη συγκαλεί και ο Ομπάμα

Με τον Ρον Κλάιν τον άνθρωπο που ο Μπαράκ Ομπάμα όρισε επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική έχει σύσκεψη εντός της ημέρας ο αμερικανός πρόεδρος.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη επίσημη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Ρόν Κλάιν ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «τσάρος του Έμπολα».

Η απόφαση διορισμού του Κλάιν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ελήφθη από τον αμερικανό πρόεδρο αφότου μολύνθηκε και δεύτερη νοσηλεύτρια στο Ντάλας, η οποία είχε μετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα, έπειτα και από τις επικρίσεις που δέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή ανταπόκριση.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024