Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από μια κλωστή κρέμεται η πολιτική συμφωνία για την Ουκρανία

Από μια κλωστή κρέμεται η πολιτική συμφωνία για την Ουκρανία

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή. Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της χώρας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή.

Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο «φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Η ίδια η Τιμοσένκο πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών της.

Τους ζήτησε να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων, δήλωσε «παρούσα» για τις εξελίξεις, μίλησε για μια Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς.

Λίγες ώρες νωρίτερα η πρώην πρωθυπουργός είχε αφεθεί ελεύθερη μετά από τρία χρόνια φυλάκισης για διαφθορά.

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισής της, ενώ παράλληλα με συντριπτική πλειοψηφία καθαίρεσε από τα προεδρικά του καθήκοντα τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο ίδιος, πάντως, είχε ξεκαθαρίσει σε τηλεοπτική του δήλωση από άγνωστη τοποθεσία ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας απόπειρα πραξικοπήματος τις αποφάσεις της Βουλής.

«Φουντώνει» πάλι η διπλωματική κόντρα

Το τοπίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι θολό παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκειμένου να μπει τέλος στην αιματοχυσία.

ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους με τη ρωσική διπλωματία να καταγγέλλει τους διαδηλωτές ότι δεν τηρούν την συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο και κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καλώντας και τις δύο πλευρές να μην οδηγήσουν και πάλι την κατάσταση στα άκρα.

«Η βάση όλων των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας. Η Ουκρανία χρειάζεται μια λειτουργούσα μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη σε όλη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν» τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι η συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι τηλεφωνικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ «υπενθύμισε» επίσης στον Κέρι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνομιλία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024