Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο

Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο

Απελευθερώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρία χρόνια κράτησης, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και κυριότερη πολιτική αντίπαλος του προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του» είπε.

Aπελευθερώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρία χρόνια κράτησης, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και η κυριότερη πολιτική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο.

Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Τιμοσένκο χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της.

«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του» είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγέτις της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία, ανέφερε μέσω Twitter ο Μπαρόζο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την ΕΕ και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.

«Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.

Ο δρόμος για την απελευθέρωσή της άνοιξε την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης.



Διαβάστε επίσης:

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Προς sold out το Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    Με ταχύτατους ρυθμούς φεύγουν τα εισιτήρια για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Δευτέρα 13 Μαϊου 2024