Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλίτσκο: Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Κλίτσκο: Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, οι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνουν ώς τις 25 Μαΐου, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο. Πληροφορίες θέλουν τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία. Η προεδρική κατοικία είναι άδεια και αφύλακτη. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Κίεβο. Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου. Ζωντανή εικόνα...

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς Βολίντιμιρ Ρίμπακ, επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου και τονίζουν ότι κανένας κυβερνητικός υπάλληλος δεν έχει εμφανιστεί.
{{{ map }}}
Πληροφορίες θέλουν τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είναι στο Κίεβο. Στενός συνεργάτης του ουκρανού προέδρου δηλώνει ότι ο Γιανουκόβιτς δεν σκοπεύει να εγκατελείψει τη χώρα.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο» δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες εκλογές».

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλεί να αναλάβει δράση εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Ησυχία στους δρόμους του Κιέβου

Στους δρόμους του Κιέβου επικρατεί ησυχία αυτή την ώρα. Ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, βλέποντας με επιφύλαξη την συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κεντρικός κορμός της συμφωνίας είναι η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός δέκα ημερών, επιστροφή μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Ο τραγικός απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για 77 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, φέρετρα με νεκρούς διαδηλωτές πέρασαν από την πλατεία Ανεξαρτησίας και στη συνέχεια τελέστηκαν οι κηδείες τους.

Ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας




Live streaming video by Ustream

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.




Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024