Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν παραιτούμαι, απαντά στη Βουλή που τον καθαίρεσε ο Γιανουκόβιτς

Δεν παραιτούμαι, απαντά στη Βουλή που τον καθαίρεσε ο Γιανουκόβιτς

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς το Κοινοβούλιο που τον απέπεμψε έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί. Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.

«Τα γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα» συνέχισε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο.
{{{ map }}}

Βουλή: Τέλος ο Γιανουκόβιτς

Περίπου μία ώρα μετά το διάγγελμα του προέδρου, η Βουλή ψήφισε την αποπομπή του από το προεδρικό αξίωμα και τη διενέργεια εκλογών στις 25 Μαΐου.

Από τους 450 βουλευτές, υπέρ της αποπομπής ψήφισαν οι 328. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι βουλευτές όρθιοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Ολεκσάντερ Τουρχίνοφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος «εγκατέλειψε τα συνταγματικά του καθήκοντα, τα οποία συνιστούσαν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε σύγκρουση με το λαό της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι τάσσεται με τους διαδηλωτές, μετά τον διορισμό ενός νέου υπουργού προερχόμενου από τις τάξεις της αντιπολίτευσης στην ηγεσία του.

Στον πρόεδρο της Ουκρανίας απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα πραξικόπημα στο Κίεβο.

Ο Σικόρσκι έγραψε στον Twitter ότι η Βουλή έχει εκλεγεί νόμιμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει 24 ώρες να επικυρώσει το Σύνταγμα του 2004.

Διπλωματική κινητικότητα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε επίσης μέσω Twitter ότι ο Σικόρσκι, που διαπραγματεύθηκε τις παραχωρήσεις του Γιανουκόβιτς μαζί με άλλους δύο υπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ την Παρασκευή, είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία πλέον στέκει στο πλευρό των διαδηλωτών με τους οποίους εμπλεκόταν σε αιματηρές συγκρούσεις επί ημέρες, όταν το κέντρο του Κιέβου μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με τουλάχιστον 77 νεκρούς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσαν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να σεβαστούν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης, με δύο χωριστές ανακοινώσεις τους στο Βερολίνο και στο Παρίσι αντίστοιχα.

«Εξαρτάται πλέον από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να εφαρμόσουν αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν» και να συμβάλουν να αποκατασταθεί η ομαλότητα, ανέφερε ο Σταϊνμάγερ.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Φαμπιούς από την δική του πλευρά κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ και της Ρωσίας να «καλέσουν τα δύο μέρη να αποφύγουν τις βιαιότητες και να τηρήσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν».

    Ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας




    Live streaming video by Ustream



    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

    Sports in

    Προς sold out το Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    Με ταχύτατους ρυθμούς φεύγουν τα εισιτήρια για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Δευτέρα 13 Μαϊου 2024