Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφισμα στην αμερικανική Γερουσία για περιορισμένο πλήγμα στη Συρία

Ψήφισμα στην αμερικανική Γερουσία για περιορισμένο πλήγμα στη Συρία

Το ψήφισμα για στρατιωτική δράση στη Συρία που έρχεται στη Γερουσία θέτει χρονικό όριο 90 ημερών και αποκλείει ρητά να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης σε συριακό έδαφος. Το σχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και, εάν περάσει, θα πάει στην Ολομέλεια. Προειδοποιεί η Ρωσία αλλά «δεν αποκλείει» συμφωνία εάν αποδεικνυόταν χρήση χημικών, ενώ το ζήτημα ρίχνει την σκιά του στην επικείμενη Σύνοδο της G20.

Το ψήφισμα για στρατιωτική δράση στη Συρία που έρχεται στη Γερουσία θέτει χρονικό όριο 90 ημερών, το μέγιστο, για εντολή για χτύπημα και αποκλείει ρητά να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης σε συριακό έδαφος. Το σχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη και, εάν περάσει, θα φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Η «εκστρατεία» του Μπαράκ Ομπάμα στο Καπιτώλιο για να πειστούν οι επιφυλακτικοί φαίνεται, αρχικά τουλάχιστον, να αποδίδει καρπούς. Εκτός από την εξέλιξη στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, η οποία κατέληξε στο προσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση, οι αρχηγοί Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Βουλή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόθεση του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε την Τετάρτη στην Στοκχόλμη, πριν φύγει για τη σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη -τις συζητήσεις στην οποία, αναγκαστικά, θα απασχολήσει η Συρία. Ο Ομπάμα θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ξεκινά η συζήτηση για τη συμμετοχή του Παρισιού σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία.

Στο μέτωπο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί της επιτροπής κατέληξαν σε διατύπωση που αποκλείει χερσαία επέμβαση στη Συρία και θέτει προθεσμία 60 ημερών, με δυνατότητα παράτασης των επιχειρήσεων για άλλες 30 ημέρες υπό όρους.

Καθώς τόσο ο Δημοκρατικός προεδρεύων της επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ συμφώνησαν στη διατύπωση, η υπερψήφιση του προσχεδίου από την επιτροπή δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι περιορισμοί που τίθενται θεωρείται ότι μάλλον αρκούν ώστε να κάμψουν τις επιφυλάξεις που είχαν αρκετοί στο λόφο του Καπιτωλίου πως η εντολή στον Ομπάμα θα ήταν υπερβολικά γενική. Η ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει επί του προσχεδίου μετά την λήξη της καλοκαιρινής διακοπής των εργασιών της στις 9 Σεπτεμβρίου.

Από το μέτωπο πάντως στη Βουλή δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, παρά την υποστήριξη του ρεπουμπλικανού Τζον Μπένερ. Οι πιθανοί «αντάρτες» και από τα δύο στρατόπεδα δεν είναι λίγοι, όπως αναφέρουν New York Times, διστάζοντας να ξεκινήσουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ εκ νέου σε μία περιπέτεια στη Μέση Ανατολή.

Και μόνο όμως η «ψήφος εμπιστοσύνης» από τον Τζον Μπένερ, σπανιότατη κίνηση για τον επικεφαλής των ρεπουμπλικανών βουλευτών (οι οποίοι πλειοψηφούν στο Σώμα), δείχνει πως ο Λευκός Οίκος κινείται σε μάλλον στέρεο έδαφος όσον αφορά το ζήτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024