Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ βάζουν το Ιράν στο «κάδρο» των επιχειρημάτων για δράση στη Συρία

Οι ΗΠΑ βάζουν το Ιράν στο «κάδρο» των επιχειρημάτων για δράση στη Συρία

Η αποτυχία ανάληψης δράσης για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα υπονόμευε την αξιοπιστία» των ΗΠΑ έναντι της δέσμευσης που έχουν αναλάβει να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ενώπιον της Γερουσίας. Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι αναφέρει πως δεν θέλει το ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο να αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίων στρατευμάτων, αν και τονίζει πως ο Ομπάμα δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Αντίθετη η πλειονότητα των Αμερικανών σε επέμβαση.

Η αποτυχία ανάληψης δράσης για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα υπονόμευε την αξιοπιστία» των ΗΠΑ ως προς τις δεσμεύσεις ασφαλείας που έχουν αναλάβει, περιλαμβανομένης της δέσμευσης Ομπάμα να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι» είπε ο Χέιγκελ ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο και οδεύει προς την παροχή πολιτικής στήριξης για περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο.

«Η άρνηση να ενεργήσουμε θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των υπολοίπων δεσμεύσεων ασφαλείας της Αμερικής, περιλαμβανομένης της δέσμευσης του προέδρου να εμποδίσει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου» είπε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε στην ίδια ακρόαση ότι δεν θέλει το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο για ανάληψη δράσης να αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίων στρατευμάτων στο συριακό έδαφος.

«Δεν θέλω να βγάλω από το τραπέζι μία επιλογή που θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια της χώρας» δήλωσε ο Κέρι, αν και σημείωσε πως «ο πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση» να εμπλακούν Αμερικανοί στρατιώτες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Δεν θα υπάρξουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος» επανέλαβε εμφατικά στη συνέχεια ο Κέρι όταν δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με τη διστακτικότητά του να απορρίψει ρητώς το Κογκρέσο την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάνε σε πόλεμο, αλλά να δώσουν στον πρόεδρο την έγκριση για να αποδυναμώσει τις δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ να κάνει περαιτέρω χρήση χημικών όπλων.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει για μία περιορισμένης κλίμακας, στοχευμένη επιχείρηση κατά της Συρίας, που δεν θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, και με το βλέμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υπογράμμισε ότι χρήση βίας είναι νόμιμη μόνο εάν πρόκειται για αυτοάμυνα ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν Γκι-μουν προειδοποιεί ότι η «τιμωρητική» δράση μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αιματοχυσία, σημειώνει όμως ότι εάν επιβεβαιωθεί από τους επιθεωρητές η χρήση χημικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενωθεί και να αναλάβει δράση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει την ίδια στιγμή ότι αναμένει την απόφαση που θα λάβει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να ενεργήσει μόνη εάν το Κογκρέσο καταψηφίσει.

Οι Αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν στρατιωτική δράση

Αντίθετοι με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδοθεί σε μια «εκστρατεία» για να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Washington Post: το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή, ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια. Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024