Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία δεν θα δράσει στη Συρία χωρίς το «ναι» του αμερικανικού Κογκρέσου

Η Γαλλία δεν θα δράσει στη Συρία χωρίς το «ναι» του αμερικανικού Κογκρέσου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι αναμένει την απόφαση που θα λάβει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να ενεργήσει μόνη εάν το Κογκρέσο καταψηφίσει. Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει για τη στήριξη του Κογκρέσου, προαναγγέλλοντας μία «περιορισμένη και αναλογική» απάντηση, ένα μήνυμα που απευθύνεται στο καθεστώς Άσαντ και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι αναμένει την απόφαση που θα λάβει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να ενεργήσει μόνη εάν το Κογκρέσο καταψηφίσει.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιέζει για τη στήριξη του Κογκρέσου, προαναγγέλλοντας μία «περιορισμένη και αναλογική» απάντηση, ένα μήνυμα που απευθύνεται στο καθεστώς Άσαντ και όχι μόνο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως η θετική ψήφος του Κογκρέσου που επιδιώκει ο Μπαράκ Ομπάμα «θα έχει συνέπειες για το συνασπισμό που επιχειρούμε να συγκροτήσουμε».

«Εάν η απόφαση του Κογκρέσου είναι αρνητική, τότε δεν θα δράσουμε μόνοι» είπε ο Ολάντ για να συμπληρώσει όμως πως η Γαλλία «δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της» και θα υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση «με τέτοιο τρόπο που θα αποτελεί απάντηση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως συμμερίζεται με τον Γιόακιμ Γκάουκ «την ίδια ελπίδα πως ενδέχεται να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Συρία».

Εν συνεχεία ο Ολάντ κάλεσε την Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της απέναντι στη Συρία: «Είναι η Ευρώπη, εκείνη που θα πρέπει επίσης να ενωθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Θα το κάνει, ο καθένας με τη δική του ευθύνη» είπε ο Ολάντ, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται απομονωμένη στην Ευρώπη λόγω της πρόθεσής της για στρατιωτική επέμβαση.

Η Γερμανία έχει δηλώσει μεν πως απαιτείται να δοθεί απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων, ωστόσο η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε στρατιωτική δράση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατηγορηματικά αντίθετη σε στρατιωτική δράση είναι και η Ιταλία.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κληθεί η Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει για το θέμα της δράσης κατά της Συρίας.

Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βουλή υπουργός, Αλέν Βινταλί, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η διεξαγωγή ψηφοφορίας «δεν αποτελεί θέμα-ταμπού για τον Φρανσουά Ολάντ», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι αναγκασμένος να ζητήσει «πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι μία τέτοια ψηφοφορία δεν θα γινόταν άμεσα. Ο Βινταλί δήλωσε ότι στην συζήτηση της Τετάρτης στην Εθνοσυνέλευση για τη Συρία δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

«Για ποιο πράγμα να ψηφίσουμε την Τετάρτη;» διερωτήθηκε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μία ψηφοφορία να διεξαχθεί μετά την αντίστοιχη ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, Π.Αντάμ, επισήμανε ότι «εάν το αμερικανικό Κογκρέσο αντιταχθεί στην επέμβαση, η Γαλλία δεν θα λάβει μέρος» σε μία επιχείρηση.

«Εάν το Κογκρέσο πει ναι σε ένα πλήγμα, τότε θα τεθεί το ερώτημα εάν υποστηρίζουμε την επέμβαση» πρόσθεσε η ίδια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προς sold out το Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Με ταχύτατους ρυθμούς φεύγουν τα εισιτήρια για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024