Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Γαλλία καλεί σε πλήγμα κατά του Άσαντ για «αποκατάσταση της ισορροπίας»

H Γαλλία καλεί σε πλήγμα κατά του Άσαντ για «αποκατάσταση της ισορροπίας»

Στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος «θα αποκαθιστούσε τις ισορροπίες» επί συριακού εδάφους, υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ η Εθνοσυνέλευση ξεκινά την Τετάρτη τη συζήτηση για την πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να συνδράμει τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού. Θεωρητικά, ο Ολάντ δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση ενώ το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση θα περιμένει πρώτα την Ουάσινγκτον να πάρει αποφάσεις.

Στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος «θα αποκαθιστούσε τις ισορροπίες» επί συριακού εδάφους, υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ η Εθνοσυνέλευση ξεκινά την Τετάρτη τη συζήτηση για την πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να συνδράμει τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού.

Η γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Ναζά Μπελκασέμ είπε την Τετάρτη, μερικές ώρες πριν την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, πως δράση στη Συρία «θα επανέφερε τις ισορροπίες» στα μέτωπα του εμφυλίου.

To Παρίσι έχει κατηγορήσει ανοικτά τον Άσαντ ότι χρησιμοποίησε το χημικό οπλοστάσιο της χώρας στον εμφύλιο.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς είπε πως «εάν θέλουμε πολιτική λύση, πρέπει να κινήσουμε την κατάσταση». Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info, τόνισε πως «εάν δεν υπάρξουν κυρώσεις, ο Άσαντ θα πει «εντάξει, συνεχίζω αυτό που κάνω»».

Ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου Τζιχάντ Λάχαμ ζήτησε από την Γαλλία να μην βιαστεί να αναλάβει δράση κατά της Συρίας, η οποία κατηγορείται από το Παρίσι ότι προχώρησε στην χρήση χημικών όπλων.

«Οι Σύροι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην αλήθεια […] και σας ζητούμε να μην βιαστείτε να διαπράξετε ένα απεχθές και παράλογο έγκλημα, καθώς οφείλετε να βγάλετε την Γαλλική Δημοκρατία από τον δρόμο του πολέμου προς αυτόν της δημοκρατίας» σημειώνει ο Λάχαμ σε μήνυμα που απευθύνει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Προτού να ανακοινώσει τον πόλεμο, δεν είναι πιο λογικό να περιμένει λίγο;» διερωτάται ο Λάχαμ σε επιστολή που απευθύνει στους προέδρους της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Θεωρητικά, ο Ολάντ δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση για να δώσει εντολή για επιχειρήσεις -ενώ, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως το Σώμα.

Το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση θα περιμένει πρώτα την Ουάσινγκτον να πάρει αποφάσεις. Μετά το κοινοβουλευτικό ναυάγιο του Κάμερον στο Λονδίνο, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα πρόθυμη να συνδράμει ενεργά τις ΗΠΑ σε επιχείρηση στη Συρία.

Στο περιθώριο των επαφών στην G20 στην Στοκχόλμη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει διμερή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024