Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βούτσιτς: Έλλειψη απαιτούμενου σεβασμού στα θύματα των Σέρβων

Βούτσιτς: Έλλειψη απαιτούμενου σεβασμού στα θύματα των Σέρβων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους συμπατριώτες του «να κοιτάξουν προς το μέλλον», μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία. Σχολιάζοντας την καταδίκη από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάλεσε τους πολίτες της Σερβίας «να μην σκύβουν το κεφάλι».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους συμπατριώτες του «να κοιτάξουν προς το μέλλον», μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Ας αρχίσουμε να κοιτάζουμε προς το μέλλον, να σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Οφείλουμε «να αναζωογονήσουμε τη βιομηχανία, να εγκαινιάσουμε κτίρια, αντί να πνιγόμαστε στα δάκρυα του παρελθόντος», συνέστησε στους συμπολίτες του.

Σχολιάζοντας την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάλεσε τους πολίτες της Σερβίας «να μην σκύβουν το κεφάλι και πνίγονται στα δάκρυα αλλά να κοιτούν το μέλλον και πώς θα εξασφαλίσουν την ειρήνη».

Βούτσιτς: Να κοιτάξουμε το μέλλον

Ο Αλ. Βούτσιτς, αν και απέφυγε ευθέως να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, τόνισε ότι τα θύματα των Σέρβων δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό όπως τα θύματα των άλλων εθνικών κοινοτήτων.

«Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον» σχολίασε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέρναμπιτς.

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση, και ανέφερε ότι ενώ στους Σέρβους κατηγορούμενους, μέχρι σήμερα, επιβλήθηκαν ποινές, συνολικά, πέντε φορές ισόβια και 750 χρόνια φυλακής, σε όλους τους άλλους επιβλήθηκαν, συνολικά, μόνο 50 χρόνια φυλακής.

Αντιπρόεδρος Σερβίας: Μερική ικανοποίηση από την καταδίκη Μλάντιτς

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράσιμ Λιάγιτς, ο οποίος προέρχεται από την βοσνιακή μειονότητα, τόνισε ότι η καταδίκη του Μλάντιτς αποτελεί μερική ικανοποίηση για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά δεν θα οδηγήσει στη συμφιλίωση αφού ο καθένας θα την ερμηνεύει με εθνικά κριτήρια. Ο υπερεθνικιστής πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε από το δικαστήριο της Χάγης, επισήμανε ότι η καταδίκη του Μλάντιτς αποτελεί καταδίκη ολόκληρου του σερβικού λαού.

Ακροδεξιά: Ήρωας ο Μλάντιτς

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Dveri, Μπόσκο Ορέσκοβιτς χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση και πρόσθεσε ότι ο Μλάντιτς για τους Σέρβους θα είναι πάντα ήρωας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα σχόλια όλων των εθνικιστικών κομμάτων στη Σερβία.

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας κρίθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο πρώην αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995.

Οι βασικές κατηγορίες αφορούν τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβου την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Ο Ράτκο Μλάντιτς κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Αλφόνς Όρι, ζήτησε μικρή διακοπή, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Όταν, ωστόσο, επέστρεψε στην αίθουσα, ο συνήγορός του ζήτησε αυτή τη φορά διακοπή της διαδικασίας ισχυριζόμενος ότι η αρτηριακή πίεση του πελάτη του, που του μετρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν «τις χώρες και τους λαούς» των Βαλκανίων «να εργαστούν μαζί για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον» μετά την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου.

Η Ουάσινγκτον «στηρίζει το σημαντικό έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία» και σέβεται τις αποφάσεις του, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή.

Ο Βόσνιος μουσουλμάνος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς ζήτησε από τους Σερβοβόσνιους να «αποδεχτούν την αλήθεια» για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ράτκο Μλάντιτς, ως «τον μόνο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα».

in.gr

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024