Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη Γαλλία, ο Τζον Κέρι στο Παρίσι

Πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη Γαλλία, ο Τζον Κέρι στο Παρίσι

Διακηρύσσοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, ο Φρανσουά Ολάντ καλεί σε παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Διακηρύσσοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, ο Φρανσουά Ολάντ καλεί σε παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πέντε από τους τρομοκράτες έχουν ταυτοποιηθεί, είναι Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι. Συνεχίζεται το κυνήγι για τον Σάλαχ Αμπνστεσλάμ, καταζητούμενο ως όγδοο δράστη της 13ης Νοεμβρίου. Έρευνες και συλλήψεις υπόπτων ανά την Ευρώπη. Ποιος είναι ο φερόμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων. Αποκλείει χερσαία επιχείρηση στη Συρία ο Μπαράκ Ομπάμα…

Όλες οι εξελίξεις από το Παρίσι και διεθνώς

    • Ενός λεπτού σιγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Παρίσι πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης ανά την Ευρώπη.
    • Στο Παρίσι έφθασε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε επίσκεψη-αλληλεγγύης. Το πρωί της Τρίτης θα γίνει δεκτός από τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
        • Να μην συγχέονται οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλεί ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, τονίζοντας πως δεν πρέπει «να κατηγορούνται για τρομοκρατία εκείνοι που προσπαθούν να σωθούν από αυτήν».
        • Οι φωνές, ιδίως από το μέτωπο των Ρεπουμπλικανών, για την ακύρωση του προγράμματος υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ εντός του επόμενου έτους δυναμώνουν στις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. Ακύρωση τώρα ζητούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα Μπεν Κάρσον και Ραντ Πολ, ενώ πέντε κυβερνήτες διαμηνύουν ήδη ότι δεν θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες να μετοικήσουν στις πολιτείες τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το θέμα της εθνικής ασφάλειας αναδεικνύεται τώρα ως κυρίαρχο στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.
        • Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στην Πράγα για την αυριανή επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης του 1989 που οδήγησε στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας.
        • Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος απειλώντας με επίθεση στην Ουάσινγκτον.
        • Στη σκιά των επιθέσεων ένα νέο hashtage γεννιέται. Οι Παριζιάνοι φωτογραφίζονται σε καφέ και μπιστρό δίπλα στο #JeSuisEnTerrasse στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν φοβούνται και συνεχίζουν να ζουν.
          • Έκκληση για ενότητα απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Μογκερίνι κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μοιραστούν πληροφορίες, να αποκτήσουν κοινή πολιτική ατζέντα και να κάνουν προσπάθειες σύγκλισης σε διπλωματικό, οικονομικό, ακόμα και στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην τρομοκρατική απειλή.
          • Εκκνώθηκαν κτίρια στο Χάρβαρντ μετά από απειλή για βόμβα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) δεν είχε εντοπιστεί οτιδήποτε ύποπτο και οι έρευνες συνεχίζονταν.
          • Απειλές στη Σουηδία: Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Σουηδίας αναφέρουν ότι δέχθηκαν απειλές -χωρίς να προσδιορίζουν τη φύση τους- και απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT οι βουλευτές προειδοποιούνται να μην εφανιστούν την Τρίτη στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Γίνεται αναφορά στο «λουτρό αίματος της Στοκχόλμης», τη σφαγή που διέπραξαν οι Δανοί μετά την εισβολή τους στη Σουηδία τον 16ο αιώνα.
          • Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί το κεντρικό θέμα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ από την Σύνοδο της G-20 στην Αττάλεια και σημείωσε ότι συζήτησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου την «φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων», μέσω της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για την μετανάστευση.
          • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν διαμηνύσει ότι θα «υπερδιπλασιαστούν ο προσπάθειες» ενάντια στους εξτρεμιστές.
          • Ξανά επισκέψιμος από το απόγευμα της Δευτέρας ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος έχει φωτιστεί στα χρώματα της τρικολόρε μαζί με μνημεία παγκοσμίως. Άνοιξαν επίσης το Μουσείο του Λούβρου και όλοι οι δημόσιοι πολιτιστικοί χώρο. Την Τετάρτη ανοίγει και η Eurodisney.

          • Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είχε «δίκιο» που καλούσε να συγκροτηθεί διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτρέποντας τη Γαλλία να αναθεωρήσει την θέση της σχετικά με την ανάγκη να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
          • Ο Φρανσουά Ολάντ και πρόκειται να συναντηθεί προσεχώς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι.
          • «Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο» και θα εξαλείψει την τρομοκρατία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας της Γαλλίας, καλώντας στη συγκρότηση ενιαίου διεθνούς συνασπισμού, με συμμετοχή ΗΠΑ και Ρωσίας, κατά του Ισλαμικού Κράτους. Απαιτεί άμεση εφαρμογή συστηματικών ελέγχων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για να μην υπάρξει επιστροφή στα εθνικά σύνορα -που θα σημάνει «αποδόμηση» της ΕΕ. Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, αυξημένα μέτρα και ενισχυμένες δαπάνες για την ασφάλεια.
          • Αποκλείει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας, τονίζοντας ότι θα ήταν λανθασμένη στρατηγική. Απηύθυνε επίσης έκκληση να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του προσφυγικού και της τρομοκρατίας.
          • Η πλειονότητα των Αμερικανώντάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης των πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ωστόσο αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία, τα προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κατέδειξε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
          • Το Ισλαμικό Kράτος πιθανόν ετοιμάζει και άλλες επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στο Παρίσι, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν.
          • Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών όπου συνελήφθησαν ύποπτοι. Εξακολουθεί ωστόσο να διαφεύγει ο καταζητούμενος ως όγδοος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής, Σάλαχ Αμπντεσλάμ -ένας εκ των τριών αδελφών που βρέθηκαν στο επίκεντρο.
          • Ο ένας αδελφός του Σάλαχ Αμπντεσλάμ ήταν μεταξύ των καμικάζι και ο δεύτερος (Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ) ήταν μεταξύ των συλληφθέντων του Σαββατοκύριακου στο Βέλγιο. Τη Δευτέρα ο ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ αφέθηκε ελεύθερος, λέγοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με τα γεγονότα στο Παρίσι και δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αδελφός του που καταζητείται.
          • Τριανταδυάχρονος ύποπτος για τρομοκρατία καταζητείται στην Ιταλία, μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RΑΙnews 24. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για τον Μπατίστ Μπουργκί, τον οποίο η γαλλική αστυνομία πιθανολογεί ότι εμπλέκεται στις φονικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή στο Παρίσι.
          • Έρευνες έχουν γίνει και στην Ολλανδία, όπου κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης έχουν συλληφθεί δύο άτομα.
          • Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι η Τουρκία είχε ενημερώσει δύο φορές τις γαλλικές αρχές για τον βομβιστή καμικάζι Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, αλλά ότι έλαβε αίτημα για πληροφορίες μόλις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
          • Γάλλοι εισαγγελείς ταυτοποίησαν δύο ακόμα καμικάζι, τον Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, τον καμικάζι του Stade de France με το συριακό διαβατήριο, οποίος εισήλθε στην Σερβία στις 7 Οκτωβρίου μαζί με άλλους πρόσφυγες αφού πρώτα πέρασε από την Λέρο. Ο δεύτερος καμικάζι, του Μπατακλάν, ήταν ο Σαμί Αμιμούρ.
          • Το Παρίσι θεωρεί ότι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι είναι ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.
          • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική αστυνομία σταμάτησαν τον Σαλέχ Αμπντεσλάμ και δύο ακόμα άνδρες κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, αλλά τους επέτρεψαν να συνεχίσουν, καθώς τα ονόματά τους δεν ήταν στη λίστα των καταζητούμενων.
          • Έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στη Λυών και άλλες γαλλικές πόλεις. Στη Λυών συνελήφθησαν πέντε άτομα και κατασχέθηκε εκτοξευτής ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ένα καλάσνικοφ.
          • Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, 104 άτομα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν 168 έφοδοι και συνελήφθησαν 23 άτομα.
          • Η Γαλλία πραγματοποίησε αεροπορική επιχείρηση κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
          • Ο Μανουέλ Βαλς παραδέχθηκε πως η Γαλλία γνώριζε ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις και ότι σχεδιάζονται και άλλες. Το Ισλαμικό Κράτος επανήλθε με νέο βίντεο που απειλεί με επίθεση την Ουάσινγκτον.

        Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

        Sports in

        Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

        Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Κυριακή 19 Μαϊου 2024