Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τον Ιούλιο οι όροι της ανακατανομής 40.000 μεταναστών από Ελλάδα-Ιταλία

Τον Ιούλιο οι όροι της ανακατανομής 40.000 μεταναστών από Ελλάδα-Ιταλία

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη: Καθώς απομακρύνεται η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε αρχικά στην ανακατανομή 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία με όρους που θα καθοριστούν μέχρι τον Ιούλιο. Η απόφαση θα αφορά επιπλέον και άλλους 20.000, ενώ ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πήραν εξαίρεση από την ανακατανομή. Ασυνήθιστα τεταμένο το κλίμα στη συζήτηση των ηγετών.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη: Καθώς απομακρύνεται η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε αρχικά στην ανακατανομή 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία με όρους που θα καθοριστούν μέχρι τον Ιούλιο.

Ο αριθμός για Ελλάδα και Ιταλία είναι για τα επόμενα δύο χρόνια, και η απόφαση θα αφορά και άλλους 20.000 επιπλέον. Ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πήραν εξαίρεση από την ανακατανομή.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι «28» αποφάσισαν πως σε ορίζοντα δύο ετών θα πρέπει να ανακατανεμηθούν 40.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

«Οι όροι θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο» ανέφερε ο Τουσκ. Στον αριθμό θα προστεθούν άλλοι 20.000 στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε ο Τουσκ.

Μείζον ζήτημα της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των κρατών είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η ανακατανομή -οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, πληθυσμός και αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί- και το κατά πόσον θα γίνεται σε εθελοντική βάση.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τη Σύνοδο, η ΕΕ κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (η Ρώμη πιέζει περισσότερο από όλους για «ευρωπαϊκή απάντηση») ανέφερε ως θετικό το ότι από το τελικό κείμενο θα λείπει η αναφορά σε «εθελοντική βάση».

Η απόφαση για τις 40.000 είναι αδιαμφισβήτητα το ελάχιστο, και ούτε η Ρώμη αλλά ούτε και η Κομισιόν έκρυψαν την δυσφορία τους για τους δισταγμούς στις κινήσεις των «28».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο ότι «δεν δίνει δεκάρα» για τις ενστάσεις των χωρών απέναντι στη μεθοδολογία που πρότεινε η Κομισιόν για την ανακατανομή μεταναστών.

Δείχνοντας, διπλωματικά, την απογοήτευσή του για την περιορισμένη έκταση των μέχρι στιγμής αποφάσεων, ο Γιούνκερ περιέγραψε το σχέδιο ως «μετριοπαθούς φιλοδοξίας» μιλώντας στους δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Παρασκευής. «Δεν έχει σημασία αν θα είναι σε υποχρεωτική ή εθελοντική βάση, πρέπει να έχει αποτελέσματα» τόνισε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ανέφερε ότι «ο αριθμός είναι μικρός, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το σκεπτικό του Δουβλίνου είναι πλέον παρελθόν». Δεν έκρυψε ούτε εκείνος την ενόχλησή του: «Τους είπα ότι εάν δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε σε αυτό, είναι κοροϊδία» είπε στις κάμερες περιγράφοντας τι διαμήνυσε στους ομολόγους του στο τραπέζι της Συνόδου.

Εφόσον ο Ρέντσι δεν είχε πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τέτοια λόγια στις κάμερες, δεν προξενούν έκπληξη αναφορές από την ίδια τη συνάντηση πως είπε στους ηγέτες ότι «εάν δεν γινόταν δεκτό το μέτρο, δεν αξίζετε να λέγεστε Ευρωπαίοι».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν κοιτάξει κανείς μόνο τις επίσημες δηλώσεις μετά τη Σύνοδο, φαίνεται ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό έγινε σε θερμό κλίμα.

Χαρακτηριστικά, το Reuters αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια που η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τη νέα σχέση ΕΕ και Λονδίνου που επιδιώκει «κατέληξε διάλειμμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024