Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό, το άλλο καυτό θέμα της Συνόδου με τους «28» στα χαρακώματα

Μεταναστευτικό, το άλλο καυτό θέμα της Συνόδου με τους «28» στα χαρακώματα

Το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι φυσικά το ελληνικό ζήτημα, όμως η ατζέντα δεν ήταν εξαρχής εύκολη: Οι «28» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την μεταναστευτική κρίση, όντας ήδη χαμένοι μεταξύ της πρότασης για την ποσόστωση και των «θερμών σημείων» που ξεσπούν σε διάφορα ενδοευρωπαϊκά σύνορα, δείχνοντας το μέγεθος της πρόκλησης.

Το μείζον θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι φυσικά το ελληνικό ζήτημα, όμως η ατζέντα δεν ήταν εξαρχής εύκολη: Οι «28» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την μεταναστευτική κρίση, όντας ήδη χαμένοι μεταξύ της πρότασης για την ποσόστωση και των «θερμών σημείων» που ξεσπούν σε διάφορα ενδοευρωπαϊκά σύνορα, δείχνοντας το μέγεθος της πρόκλησης και -όπως διαμαρτύρονται επανειλημμένα οι χώρες του Νότου, που υφίστανται πιο άμεσα την πίεση- πόσο ορισμένα μέλη «συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια».

Από τις τρεις χώρες που υφίστανται την ισχυρότερη πίεση -Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- η ιταλική κυβέρνηση έχει βγει περισσότερο από όλους μπροστά καλώντας επιτακτικά τους «28» να βρουν ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να βρει το βηματισμό της στο μεταναστευτικό, αλλά μέχρι στιγμής οι προτάσεις της Κομισιόν για επιμερισμό προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης έχουν προσκρούσει στην αντίθεση αρκετών χωρών.

Μέχρι στιγμής, από τα μέτρα που πρότειναν οι Βρυξέλλες μετά την τραγωδία του Απριλίου στα ανοικτά της Σικελίας, έχει προχωρήσει μόνο το πρώτο στάδιο της επιχείρησης στη Μεσόγειο εναντίον των δικτύων διακινητών. Το πρώτο στάδιο περιορίζεται σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις ενώ η αποτελεσματικότητα ολόκληρης της επιχείρησης (όταν υλοποιηθεί) είναι αντικείμενο συζήτησης.

Αντιθέτως, στο πεδίο του επιμερισμού προσφύγων ή κινήσεων στη λογική της επανεξέτασης του Δουβλίνου, οι αντιστάσεις έχουν φανεί με πολύ πιο πρακτικούς τρόπους από το επίπεδο των ενστάσεων στις συζητήσεις.

Εν όψει της Συνόδου, έδαφος συμβιβασμού για το ζήτημα της ποσόστωσης διαφαίνεται προς το παρόν μόνο με την εφαρμογή του μέτρου σε καθαρά εθελοντική βάση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Προσφάτως, η Γαλλία είχε επαναφέρει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία, προκαλώντας την οργή της Ρώμης -αποτέλεσμα, ήταν οι εικόνες με τους μετανάστες μετέωρους στα βράχια του Βεντιμίλια. Σε ανάλογα μέτρα είχε προχωρήσει και η Αυστρία, με την Ρώμη να διαμαρτύρεται πως οι υπόλοιπες χώρες «κλείνουν τα μάτια».

Η γερμανική Βαυαρία από την πλευρά της έχει σιωπηρά επαναφέρει αναλόγως αυστηρότερους ελέγχους, που είχαν τεθεί προσωρινά σε ισχύ για την πρόσφατη Σύνοδο της G7.

Βορειότερα, η πρόσφατη απεργία στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας (και η επακόλουθη πρόσκαιρη αλλαγή τακτικής των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη βρετανική πλευρά) έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δυσφορία του Λονδίνου, το οποίο εξετάζει τρόπους ενίσχυσης των ελέγχων σε συνεργασία με τη γαλλική πλευρά.

Η δε Ουγγαρία έριξε επίσης λάδι στη φωτιά, μετά την απόφασή της να χτίσει τείχος για να απωθήσει μετανάστες που προέρχονται από τα νοτιοανατολικά: Αποφάσισε, προκαλώντας την αντίδραση όλων στην ΕΕ, να αναστείλει ουσιαστικά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους πρόσφυγες -αρνούμενη όσους έχουν πάρει άσυλο.

Η Αυστρία με τη σειρά της -που είναι μετά την Ουγγαρία ο επόμενος σταθμός- αντέδρασε, απειλώντας τη Βουδαπέστη ακόμη και με πλήρη επαναφορά συνοριακών ελέγχων.

Παρά την εμπρηστική στάση στην οποία ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει «συνηθίσει» τις Βρυξέλλες, η κατάσταση συνοψίζει τα προβλήματα που «ξεπηδούν» σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024