Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέντσι για το μεταναστευτικό: «Δεν αξίζετε το όνομα Ευρώπη»

Ρέντσι για το μεταναστευτικό: «Δεν αξίζετε το όνομα Ευρώπη»

Ναι μεν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε ως «πρώτο βήμα» μακριά από τη λογική του Δουλβίνου ΙΙ τη -διστακτική- απόφαση για τους 40.000 μετανάστες από Ιταλία και Ελλάδα, όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την στάση των υπόλοιπων μελών: Εάν οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούσαν να δεχθούν ούτε αυτό το ελάχιστο μέτρο, «δεν αξίζουν να λέγονται Ευρωπαίοι» είπε στους ομολόγους του. «Αν αυτή είναι η Ευρώπη σας, κρατείστε την, δείξτε αλληλεγγύη ή μην σπαταλάτε άλλο τον χρόνο μας» είπε.

Ναι μεν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε ως «πρώτο βήμα» μακριά από τη λογική του Δουλβίνου ΙΙ τη -διστακτική- απόφαση για τους 40.000 μετανάστες από Ιταλία και Ελλάδα, όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την στάση των υπόλοιπων μελών: Εάν οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούσαν να δεχθούν ούτε αυτό το ελάχιστο μέτρο, «δεν αξίζουν να λέγονται Ευρωπαίοι» είπε στους ομολόγους του.

«Αν αυτή είναι η Ευρώπη σας, κρατείστε την, δείξτε αλληλεγγύη ή μην σπαταλάτε άλλο τον χρόνο μας» είπε, σύμφωνα με αναφορές που επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία -και δεν αντιφάσκουν στα όσα είπε στις κάμερες ο Ρέντσι μετά τη συνάντηση, αν και φυσικά σε χαμηλότερους τόνους.

Όσον αφορά τη μάχη για την ποσόστωση, ο Ρέντσι τόνισε ως θετικό το ότι απο το τελικό κείμενο της Συνόδου λείπει αναφορά πως τα κράτη μέλη θα δέχονται «σε εθελοντική βάση» αιτούντες άσυλο από χώρες της πρώτης γραμμής.

Οι επίσημες, σε ψύχραιμο τόνο, αναφορές του Ρέντσι στις κάμερες μετά τη Σύνοδο είναι αρκετά σαφείς από μόνες τους. «Καταλήξαμε σε μία συμφωνία με αφετηρία την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία συμφωνία που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο φιλόδοξη» είπε, για να τονίσει: «Τους είπα πως εάν δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε 40.000, θα ήταν κοροϊδία».

{{{ moto }}}«Σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο βήμα για μία ευρωπαϊκή πολιτική, όχι μία πολιτική του κάθε κράτους μεμονωμένα» τόνισε.

«Οι 40.000 είναι μικρός αριθμός και προφανώς για εμάς αυτή δεν είναι η λύση. Όμως μπορούμε να πούμε επιτέλους ότι το σκεπτικό, οι αρχές της Συμφωνίας του Δουβλίνου είναι πλέον παρελθόν» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Άλλη πηγή σημείωσε πως η συζήτηση ήταν «επίμαχη», ενώ οι διαφωνίες φαίνονταν να επικεντρώνονται στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική βάση για κάθε χώρα ή υποχρεωτικό, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την ανακατανομή σε αυτά των 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά (…) αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας, «Αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία».

Τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τη οικονομία και τον πληθυσμό κάθε μέλους. Το σύστημα κριτηρίων αντικαθιστά μη-δημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα συγκεκριμένα.

Η ΕΕ θα δεσμευτεί, επίσης, για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπατρισμού μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024