Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ

Πανικός κατέλαβε τους κατοίκους του Νεπάλ, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 βαθμών. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι, ενώ πολλοί -πάνω στον πανικό τους- πήδηξαν από τα μπαλκόνια του σπιτιού τους. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για τη στιγμή του σεισμού, καθώς και για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού όσων έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Πανικός κατέλαβε τους κατοίκους του Νεπάλ, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 βαθμών. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι, ενώ πολλοί -πάνω στον πανικό τους- πήδηξαν από τα μπαλκόνια του σπιτιού τους.

Ο Ατσιούτ Λουιτέλ έβλεπε τηλεόραση με την οικογένειά του στο Κατμαντού, όταν το σπίτι άρχισε να τρέμει και οι γείτονές του βγήκαν πανικόβλητοι στο δρόμο. Ο ίδιος δηλώνει ότι αρχικά η οικογένειά του αποφάσισε να κρατήσει την ψυχραιμία της. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ένα ξύλινο ντουλάπι έπεσε πάνω στην σύζυγο του Λουιτέλ.

Ο άνδρας δηλώνει ότι ένας ξάδελφός του σκοτώθηκε από τον σεισμό. Η οικογένεια του Λουιτέλ βγήκε στο δρόμο και φοβήθηκε να μπει πάλι στο σπίτι, εξαιτίας των ισχυρών μετασεισμών που ακολούθησαν τον σεισμό των 7,8 βαθμών.

Ο Καμάλ Σουμπέντι, κάτοικος της πόλης Τσιτουάν, 100 χιλιόμετρα από το Κατμαντού, εργαζόταν στον υπολογιστή του όταν ξεκίνησε ο σεισμός.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τα μπαλκόνια και να βγαίνουν έξω από κτίρια. Άκουσα ότι ένας ηλικιωμένος υπέκυψε στα τραύματά του, όταν πήδηξε από το μπαλκόνι ενός τριώροφου κτιρίου» είπε στην εφημερίδα Hindustan Times.

«Οι μετασεισμοί ήταν αρκετά ισχυροί, ακόμα και τώρα που μιλάμε κουνιέμαι» είπε ο δημοσιογράφος Ρατζ Τζόσι, προσθέτοντας ότι δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές, αλλά το Διαδίκτυο λειτουργεί.

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού είδε το φως της δημοσιότητας:

Η Ντεβιάνι Πιαντ, Ινδή που βρισκόταν στο Κατμαντού για τουρισμό, ήταν σε μία καφετέρια την ώρα του σεισμού. «Τα τραπέζια άρχισαν να τρέμουν και οι πίνακες έπεσαν από τους τοίχους στο πάτωμα» θυμάται.

«Ούρλιαξα και έτρεξα έξω» είπε στο πρακτορείο Reuters. «Τώρα περισυλλέγουμε πτώματα και πηγαίνουμε τους τραυματίες στα ασθενοφόρα. Αναγκαζόμαστε να στοιβάξουμε πολλά πτώματα, το ένα πάνω στο άλλο, προκειμένου να χωρέσουν» λέει.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ. Η Τσότι Σέρπα, η οποία εργάζεται σε ένωση ορειβατών του Έβερεστ, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους φίλους και την οικογένειά της στο Έβερεστ. «Όλοι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους, αλλά δεν μπορούμε» είπε, δηλώνοντας ότι έντονες είναι οι ανησυχίες.

Κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφές προσπαθούν να βγάλουν τους παγιδευμένους από τα συντρίμμια.

«Βλέπω τις σορούς τριών μοναχών που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός κτιρίου κοντά σε μοναστήρι, το οποίο έχει καταρρεύσει» είπε ο Παντ, ένας τουρίστας. «Προσπαθούμε να ανασύρουμε τις σορούς και να δούμε εάν υπάρχουν παγιδευμένοι (στα συντρίμμια)» πρόσθεσε.

Η ανταποκρίτρια του Guardian στο Νεπάλ λέει: «Τρία παιδιά έχουν αγκαλιαστεί κάτω από μία κουβέρτα. Ο Ραγκάν Κάρκι, 16 ετών, λέει ότι ο ίδιος και τα αδέλφια του ήρθαν να βρουν καταφύγιο για τη νύχτα και περίμεναν τους γονείς τους να έρθουν να τους βρουν».

«Όλοι φοβούνται μην επαναληφθεί» είπε ο 29χρονος Ράμπιν Σάκια. «Έτρεξα έξω όταν ένιωσα τον σεισμό. Τρομοκρατήθηκα. Έμεινα έξω όλη την ημέρα».

Καθώς πέφτει το βράδυ -και οι θερμοκρασίες-, οι κάτοικοι αναζητούν προσωρινά και ασφαλή καταφύγια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δονήσεις διήρκεσαν έως και ένα λεπτό.

Εν τω μεταξύ, στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει και η Google, η οποία έστησε μια ειδική σελίδα για όσους αναζητούν κάποιον ή όσους έχουν πληροφορίες για κάποιο άτομο που βρισκόταν σε κάποια από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024