Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Μόσχα το βλέμμα των φιλορώσων, μετά το «ναι» στην αυτονομία

Στη Μόσχα το βλέμμα των φιλορώσων, μετά το «ναι» στην αυτονομία

Ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η περιοχή χρειάζεται ρωσικά στρατεύματα, τα οποία θα παρέχουν «σταθερότητα και ασφάλεια». Μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία Δύση και Κίεβο απορρίπτουν, οι επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζητούν την ένωσή τους με τη Ρωσία. Να ξεκινήσει διάλογος, λέει η Μόσχα - «Φάρσα» τα δημοψηφίσματα, απαντά το Κίεβο, την ώρα που η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις.

Ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η περιοχή χρειάζεται ρωσικά στρατεύματα, τα οποία θα παρέχουν «σταθερότητα και ασφάλεια».

Ο Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ χαρακτήρισε τους ουκρανούς στρατιώτες ως «κατακτητές».

«Πρέπει να φύγουν. Θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας» είπε μιλώντας σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ερωτηθείς εάν η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» έχει ανάγκη τη βοήθεια ρώσων στρατιωτών, ο δήμαρχος απάντησε: «Το στηρίζω. Χρειαζόμαστε ρώσους στρατιώτες να παρέχουν σταθερότητα και ειρηνική ζωή στο μέλλον της περιοχής».

Νωρίτερα, ηγέτες των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ένωση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ζήτησαν από τη Μόσχα να εξετάσει το θέμα.

Οι φιλορώσοι υποστηρίζουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, στο Λουχάνσκ, φιλορώσοι διαδηλωτές κηρύξαν ανεξάρτητη την περιοχή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Τόνισαν, μάλιστα, ότι δεν έχουν σκοπό να ψηφίσουν στις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ανέφερε ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το 96,2% των ψηφοφόρων του Λουχάνσκ φαίνεται ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ουκρανία.

Μόσχα: Να ξεκινήσει διάλογος

Η Ρωσία κάλεσε την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τη μελλοντική μορφή της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε: «Οι Αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν να δείχνουν εγκληματική έλλειψη ετοιμότητας για διάλογο με τον ίδιο το λαό τους».

Κάλεσαν την κυβέρνηση να συναντηθεί με εκπροσώπους των ανατολικών και νότιων περιοχών.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «σέβεται την θέληση του λαού σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ».

Κίεβο: «Φάρσα» τα δημοψηφίσματα

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα».

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα» δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

Οι αρχές του Κιέβου, είπε, «θα συνεχίσουν το διάλογο μ’ αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο».

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ πρόσθεσαν στη «μαύρη λίστα» άλλα 13 άτομα, για τα οποία απαγορεύεται η έκδοση βίζας, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι η πρόκληση τυχόν προβλημάτων στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

«Η ΕΕ θα επικεντρώσει ιδιαιτέρως την προσοχή της στην στάση και την συμπεριφορά όλων των πλευρών όσον αφορά την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών (στην Ουκρανία) όταν θα αποφασίσει για πιθανά μελλοντικά μέτρα» σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την σύνοδο που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.

ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα

Η διπλωματία των ΗΠΑ κατήγγειλε το «παράνομο δημοψήφισμα», λέγοντας ότι αποτελεί αιτία «διχασμού και χάους».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι αυτή η διαδικασία ήταν «παράνομη με βάση την ουκρανική νομοθεσία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε επίσης τη «μεθοδολογία» που ακολουθήθηκε σε αυτό το δημοψήφισμα, κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι άφησαν να ψηφίσουν «παιδιά» και «απόντα πρόσωπα» στα εκλογικά κέντρα, καθώς και άτομα που βρίσκονταν στη Μόσχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024