Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι «κάλπες» στην ανατολική Ουκρανία έβγαλαν αυτονομία με ποσοστά ώς... 98%

Οι «κάλπες» στην ανατολική Ουκρανία έβγαλαν αυτονομία με ποσοστά ώς… 98%

Οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης» που έβγαλε η -διάτρητη για τη Δύση- διαδικασία: Το ποσοστό στο Ντονέτσκ αναφέρεται στο 89%, το οποίο θέλει τώρα να σχηματίσει τη «Νέα Ρωσία», και μέρι και το... 98% για το Λουχάνσκ. Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Μόσχα, η οποία επισήμως είχε «συστήσει» αναβολή, απορρίπτουν Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ τη διαδικασία ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις.

Οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης» που έβγαλε η -διάτρητη για τη Δύση- διαδικασία: Το ποσοστό στο Ντονέτσκ αναφέρεται στο 89%, το οποίο θέλει τώρα να σχηματίσει τη «Νέα Ρωσία», και μέρι και το… 98% για το Λουχάνσκ.

Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Μόσχα, η οποία επισήμως είχε «συστήσει» αναβολή, απορρίπτουν Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ τη διαδικασία ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις. Παράλληλα, η ένταση γύρω από Σλαβιάνσκ συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρομάν Λιάγκουιν, το «ναι» στην «ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» φτάνει σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το 89,07%. Μόνο 10,19% ψήφισε όχι, είπε ο Λιάγκουιν σύμφωνα με το Reuters.

Για το Λουχάνσκ, ο επικεφαλής της εκεί αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής είπε στο RIA Novovsti πως σύμφωνα με τα «πρώτα αποτελέσματα, το «ναι» βρίσκεται μεταξύ 94% και 98%». Και στις δύο περιφέρειες η προσέλευση ήταν μεγάλη, με 71% στο Ντονέτσκ και 80% στο Λουχάνσκ.

Ξένοι παρατηρητές δεν υπήρχαν, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα.

Ενδεικτικά, ο αυτοκλητός αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ είπε ότι τώρα η περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργήσει «κρατική και στρατιωτική δομή». Ο λεγόμενος «κυβερνήτης» του Ντονέτσκ Πάβελ Γκουμπάρεφ είπε ότι κάτι τέτοιο θα είναι το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό μίας «Νέας Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο είχαν ούτως ή άλλως δείξει πως δεν θα αναγνώριζαν τη διαδικασία, αλλά οι αμφιβολίες ακόμη και για τη διενέργειά της είναι μεγάλες: Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, τα ψηφοδέλτια -που έπεφταν ανοικτά στις κάλπες- «ήταν φωτοτυπίες που έβγαζε ο καθένας, ενώ ψήφιζε όποιος ήθελε, όπου ήθελε, όσες φορές ήθελε».

Το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον επανέλαβε πως «τα λεγόμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους», επισημαίνοντας πως όσοι τα διοργάνωσαν «δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».

Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στάση, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε πως «οι μοναδικές κάλπες που μετράνε είναι οι προεδρικές που θα στηθούν στις 25 Μαΐου».

Περιμένοντας τα σημάδια από το Κρεμλίνο

Το ζήτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η Μόσχα απέναντι στα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα. Στην «στροφή» του την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καλέσει σε αναβολή των δημοψηφισμάτων στις δύο περιφέρειες και είχε χαρακτήρισει τις προεδρικές εκλογές που σχεδιάζει το Κίεβο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

Προς το παρόν, το Κρεμλίνο σιωπά: Ο ρώσος πρόεδρος «θα εκφραστεί μετά την ανάλυση του αποτελέσματος» περιορίστηκε να πει ο εκπρόσωπος του Βλ.Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην εφημερίδα Κομερσάντ.

Η θέση του Πούτιν θα δείξει και την αξία της στροφής του την περασμένη εβδομάδα. Τότε, ήταν η πρώτη φορά που η Μόσχα είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση αναγνώρισης των ουκρανικών προεδρικών εκλογών -διαδικασία που μέχρι ελάχιστες ημέρες πριν ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριπτε- και είχε προχωρήσει σε ανοικτή έκκληση στους φιλορώσους για αποκλιμάκωση.

Το πώς επίσης θα αναγνώσει το Κρεμλίνο το δημοψήφισμα αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για την στόχευσή του σχετικά με την ανατολική Ουκρανία -αρκετοί θεωρούν ότι η Μόσχα δεν θέλει επανάληψη του σεναρίου Κριμαίας, αλλά προτιμά να βλέπει την κατάσταση να αποσταθεροποιείται ώστε να υπονομευθούν οι προεδρικές εκλογές.

Το ερώτημα που είχαν θέσει οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο «δημοψηφισμάτων» ήταν σχετικά ανοικτό σε ερμηνεία: Η σημασία των «ανεξάρτητων λαϊκών δημοκρατιών» στα ψηφοδέλτια μπορεί να ξεκινά από την ενισχυμένη αυτονομία έναντι του Κιέβου μέχρι το πρώτο βήμα για ενσωμάτωση στη Ρωσία με «συνταγή Κριμαίας».

Έντασης συνέχεια γύρω από το Σλαβιάνσκ

Το πρωί της Δευτέρας, αναφορές στα ρωσικά MME έκαναν λόγο για νέες εκρήξεις γύρω από το Σλαβιάνσκ, πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ με ισχυρή παρουσία φιλορωσικών ενόπλων και θερμότερο σημείο στο πεδίο της επιχείρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο χωριό Αντρίφκα, κοντά στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ. Οι αναφορές μιλούσαν για χρήση μέσων του πυροβολικού και για αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024