Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει η ΕΕ τα δημοψηφίσματα και δείχνει νέες κυρώσεις προς Μόσχα

Απορρίπτει η ΕΕ τα δημοψηφίσματα και δείχνει νέες κυρώσεις προς Μόσχα

Η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τους «28» να απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα και να κινούνται στη γραμμή της επιβολής νέων κυρώσεων σε Μόσχα και φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία. Οι πληροφορίες μιλούν για ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων σε περίπου 14 πρόσωπα και δύο εταιρείες με έδρα την Κριμαία.

Η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τους «28» να απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα και να κινούνται στη γραμμή της επιβολής νέων κυρώσεων σε Μόσχα και φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Κίεβο ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Πάντως, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιχαέλ Ροτ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Αν ένας πρόεδρος προσαρμόζεται ήδη στις σοβαρές οικονομικές συνέπειες (των κυρώσεων) και αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει στο λαό του το βάρος των πολιτικών του συμπεριφορών, πρέπει να δεχτούμε ότι οι οικονομικές κυρώσεις μόνες τους, όσο σκληρές κι αν είναι, δεν οδηγούν κατ’ ανάγκην στο αναμενόμενο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Ροτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς απάντησε θετικά στο εάν πιστεύει ότι οι «28» θα επεκτείνουν τη λίστα κυρώσεων, ενώ για τα δημοψηφίσματα είπε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου» δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

Οι πληροφορίες από τη διπλωματική σκηνή, τις οποίες επικαλείται το Reuters, μιλούν για ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων σε περίπου 14 πρόσωπα και δύο εταιρείες με έδρα την Κριμαία.

Το κλίμα γύρω από την ουκρανική κρίση είναι βαρύ μετά την διεξαγωγή των «δημοψηφισμάτων» στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα είχε καλέσει σε αναβολή των δύο δημοψηφισμάτων, τα οποία όμως διενεργήθηκαν. Μέχρι την έναρξη της συνάντησης των «28», το Κρεμλίνο δεν είχε πάρει θέση επί των γεγονότων της Κυριακής στις δύο ουκρανικές επαρχίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024