Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βία και θάνατος στην Οδησσό, για «έγκλημα» μιλά η Ρωσία

Βία και θάνατος στην Οδησσό, για «έγκλημα» μιλά η Ρωσία

«Έγκλημα» χαρακτήρισε η Ρωσία τα αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρκαγιά στην Οδησσό -οι περισσότεροι φιλορώσοι που είχαν καταλάβει το κτίριο-, δεκάδες οι τραυματίες, στους 130 οι συλληφθέντες. Την «παράλογη» βία καταδίκασαν οι ΗΠΑ.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε η Ρωσία τα αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρκαγιά στην Οδησσό -οι περισσότεροι φιλορώσοι που είχαν καταλάβει το κτίριο-, δεκάδες οι τραυματίες, στους 130 οι συλληφθέντες. Την «παράλογη» βία καταδίκασαν οι ΗΠΑ.

Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε ξανά τα ξημερώματα του Σαββάτου τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μετά από μία ημέρα αιματηρών συγκρούσεων και βίας στην Οδησσό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, επιβεβαίωσε ότι «η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα» με επιθέσεις στην πόλη Κράματορσκ.

«Δεν σταματάμε» έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook.{{{ map }}}

Βία και θάνατος στην Οδησσό

Την Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο που είχαν καταλάβει φιλορώσοι στο λιμάνι της Οδησσού.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 38 νεκρούς από την πυρκαγιά. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (στους 31 νεκρούς).

Τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα ή διότι πήδησαν από παράθυρα κτιρίου όπου βρίσκεται η έδρα των συνδικάτων.

«Πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, χρειάστηκαν (ιατρικές) φροντίδες» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα για εμπρησμό.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την τραγωδία.

Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων από σφαίρα στον θώρακα.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια πόλη της Οδησσού μετά την πυρκαγιά και τις οδομαχίες στις οποίες είχαν εμπλακεί φιλορώσοι αυτονομιστές και ομάδες υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης.

Η αστυνομία έχασε γρήγορα τον έλεγχο την Παρασκευή, όταν εκατοντάδες άνδρες, μεταξύ τους οπαδοί του ποδοσφαίρου, ενεπλάκησαν σε μάχες σε όλη την πόλη, κάνοντας χρήση ακόμα και όπλων. Ο Λουτσιούκ δήλωσε ότι η αστυνομία θα κάνει τα πάντα «για την αποφυγή μιας παρόμοιας τραγωδίας στο μέλλον».


Ρωσία: Έγκλημα στην Οδησσό

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Η Ρωσία πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό και καλεί το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του να δώσουν τέλος στην αναρχία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ουκρανικού λαού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Αυτές οι τραγικές εξελίξεις […] θεωρούνται από τη Μόσχα ως μια νέα ένδειξη της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Δεξιού Τομέα, που διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου εναντίον όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση (της Ουκρανίας) και πραγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος» της χώρας αυτής, πρόσθεσε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Χαρακτήρισε «χούντα» την κυβέρνηση του Κιέβου, λέγοντας ότι όσοι τη θεωρούν νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν και αυτοί στο «έγκλημα» στην πόλη αυτή.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική έγκριση της επιχείρησης αντιποίνων στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν «παράλογη» την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία. Ο ρώσος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχασε την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι σε θέση να τις πείσει να αφοπλιστούν μπροστά στην «άμεση απειλή για τη ζωή τους».

ΗΠΑ: «Παράλογη» η βία

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη βία «απαράδεκτη» και κάλεσαν τόσο την Ουκρανία, όσο και τη Ρωσία να επαναφέρουν την τάξη.

«Η βία και το χάος που οδήγησαν σε τόσους πολλούς παράλογους θανάτους και τραυματισμούς, είναι απαράδεκτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024