Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε συμφωνία συμφιλίωσης κατέληξαν η Χαμάς και η PLO

Σε συμφωνία συμφιλίωσης κατέληξαν η Χαμάς και η PLO

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν η Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας, επτά χρόνια μετά τις βίαιες συγκρούσεις. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Λίγο αργότερα, το Ισραήλ ακύρωσε συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, ενώ εξαπέλυσε και αεροπορική επιδρομή στη Γάζα με αρκετούς τραυματίες (ανάμεσά τους και παιδιά). Η συμφιλίωση δεν επηρεάζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, λέει ο Αμπάς.

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν, το απόγευμα της Τετάρτης, η Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές τους στη Λωρίδα της Γάζας, επτά χρόνια μετά τις βίαιες συγκρούσεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Παράλληλα, υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη μέσα σε έξι μήνες, αφού πρώτα η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς.

Η Χαμάς και η Φατάχ, το κυριότερο κόμμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης στο Κάιρο (Απρίλιος-Μάιος 2011), και στη Ντόχα (τον Φεβρουάριο του 2012), ώστε να τερματιστεί η μεταξύ τους διαμάχη. Όμως η πλειονότητα των όρων των συμφωνιών αυτών παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Η Χαμάς κυριαρχεί στη Γάζα από το 2007, ενώ η Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Ακυρώνει συνομιλίες το Ισραήλ

Η ανακοίνωση έγινε σε μία στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ των Παλαιστινίων (δηλαδή της Δυτικής Όχθης) και του Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε αδιέξοδο.

Το Ισραήλ ακύρωσε συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η προσέγγιση Χαμάς – Φατάχ αναμένεται να προκαλέσει νέο αδιέξοδο στις ήδη εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 12 παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν από την επιδρομή -ανάμεσά τους και παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από Παλαιστινίους της Γάζας κατά του νότιου Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι προτιμά «να τα βρει» με τη Χαμάς παρά με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και PLO, διερωτήθηκε: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ;».

«Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει» πρόσθεσε.

Απηχώντας την προειδοποίηση του Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή από τον Αμπάς μια συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί «με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Αμπάς: Η συμφιλίωση δεν επηρεάζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Αμπάς ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ παραμένει ο στόχος του.

Απογοήτευση εκφράζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανακοίνωση της συμφωνίας συμφιλίωσης. «Η χρονική στιγμή είναι ανησυχητική και σίγουρα απογοητευτήκαμε από την ανακοίνωση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

«Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά τις προσπάθειές μας. Όχι μόνο τις προσπάθειές μας, αλλά και τι προσπάθειες των πλευρών να επεκτείνουν τις διαπραγματεύσεις τους» τόνισε.

Το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατατάσσουν τη Χαμάς στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024