Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάσμα Δύσης και Ρωσίας για την Κριμαία, με συνέχεια των κυρώσεων απειλεί η ΕΕ

Χάσμα Δύσης και Ρωσίας για την Κριμαία, με συνέχεια των κυρώσεων απειλεί η ΕΕ

Διαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, με τη Γαλλία να διαμηνύει πως οι τόνοι θα ανέβουν εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα. «Ευπρόσδεκτη η Κριμαία» λέει η ρωσική Βουλή, καταδικάζουν ως παράνομο το δημοψήφισμα χώρες της ΕΕ.

Διαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. «Έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, με τη Γαλλία να διαμηνύει πως οι τόνοι θα ανέβουν εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα. «Ευπρόσδεκτη η Κριμαία» λέει η ρωσική Βουλή ενόψει του δημοψηφίσματος για απόσχιση – καταδικάζουν ως παράνομο το δημοψήφισμα οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες.

Οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

Όπως φάνηκε στο τηλεφώνημα Ομπάμα-Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους -μιλώντας για «παρανομία»- αλλά για τις αντίθετες πλευρές.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου έχει επιβάλει «απολύτως παράνομες» αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει αναλόγως, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομοθεσία» είπε ο Πούτιν στον Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε στον Πούτιν πως η απόφαση της Κριμαίας για δημοψήφισμα είναι «παράνομη», όπως και ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία «παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας». Κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να διατάξει την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων εντός των βάσεων τους στην Κριμαία και να επιδιωχθεί διπλωματική λύση με πρώτο στάδιο τον απευθείας διάλογο με το Κίεβο.

Η αποτίμηση του Κρεμλίνου για τη νέα συνομιλία ήταν σαφής: «Υπάρχουν ακόμη διαφορές αντίληψης και αξιολόγησης της ουκρανικής κρίσης» μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το πρωί της Παρασκευής, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα, οι «28» θα ανεβάσουν ταχύτητα.

Ο Φαμπιούς ανέφερε μάλιστα ότι πιθανά επόμενα μέτρα μπορεί να αγγίξουν και το περιβάλλον των συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος όσων ευθύνονται και σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων» είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ στο ραδιόφωνο France Info.

Δούμα: Ναι στην Κριμαία – Χώρες της ΕΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα

Την Παρασκευή, η ρωσική Δούμα ανέφερε πως θα σεβαστεί την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία (που θα γίνει με το ερώτημα παραμονής στην Ουκρανία ή προσάρτησης στη Ρωσία).

«Ενημερωθήκαμε για την ιστορική απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε η πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Β.Ματβιγένκο. «Αναμφίβολα, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ως νόμιμη αρχή έχει τέτοια αρμοδιότητα, έχει τέτοιο δικαίωμα» είπε.

Ωστόσο, ομάδα ευρωπαϊκών χωρών απέρριψε ως «παράνομο» το δημοψήφισμα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το μεσημέρι της Παρασκευής, οι υπουργοί Εξωτερικών των σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία), των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) και οι «τέσσερις του Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβάκια, Ουγγαρία) κατακεραύνωσαν το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα, όπως και το παράνομο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία» ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.

Τιμοσένκο: Έτοιμοι να αντισταθούμε – Κλίτσκο: Σύγκλιση με την ΕΕ

Μερικές ώρες αφού ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ βρισκόταν στο κτίριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο μιλούσαν η Γιούλια Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι δύο ισχυρότεροι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την ουκρανικής προεδρία στις εκλογές του Μαΐου.

Κατά την παρουσία τους στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων αυτήν την στιγμή κομμάτων στο Κίεβο έδωσαν μεν εικόνα ενότητας στους φωτογραφικούς φακούς, αλλά ο διαφορετικός «αέρας» που έχουν τα δύο κόμματα δεν κρύφτηκε: Η Τιμοσένκο, από το κόμμα της οποίας προέρχεται ο νυν πρωθυπουργός, θεωρείται μέρος του «πολιτικού σκηνικού» της Ουκρανίας -έστω και μέχρι πρότινος αποκλεισμένο- ενώ ο Κλίτσκο είχε εμφανιστεί στο Κίεβο ως «παράγοντας ανανέωσης».

Η εμφάνιση της Τιμοσένκο ήταν εκείνη μίας πεπειραμένης πολιτικού που ήξερε να χρησιμοποιεί το βήμα συνεδρίων, ενώ ο Κλίτσκο -σε αντίθεση με την παρουσία του στο συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου– φάνηκε συγκριτικά πολύ πιο συνεσταλμένος και άβολος.

Και οι δύο κατακεραύνωσαν για άλλη μία φορά την ρωσική παρουσία στην Κριμαία ως επέμβαση. Η Τιμοσένκο ζήτησε ισχυρή δράση της Δύσης μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το οποίο το χαρακτήρισε όχι μόνο παράνομο αλλά και δεύτερο στάδιο του «σχεδίου της Μόσχας» για προσάρτηση της Κριμαίας.

«Το να σταματήσουμε την ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε.

Ο Κλίτσκο, επίσης επιτιθέμενος στη ρωσική στάση, ανέπτυξε σχέδιο πέντε σημείων για την Ουκρανία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα την άμεση υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, η «άμεση έναρξη συζητήσεων» με το ΝΑΤΟ, η διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και η διενέργεια προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με απόλυτη διαφάνεια.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024