Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη γεύση κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία λόγω Κριμαίας

Πρώτη γεύση κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία λόγω Κριμαίας

Στη δίνη της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τη Μόσχα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Κριμαία και χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα προσάρτησης.

Στη δίνη της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τη Μόσχα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Κριμαία και χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα προσάρτησης, έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που περιγράφηκε ως «θυελλώδης» από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνόδου, οι «28» καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους στην Κριμαία και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

«Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν συγκεκριμένα την Πέμπτη την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχετικά με συμφωνία χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας για Ρώσους πολίτες, καθώς και πάγωμα των συνομιλιών επί μίας νέας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προπαρασκευαστικές διεργασίες για την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

«Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας (προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν τα σχετικά μέτρα), δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Επίσης, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη Συφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε τη Ρωσία για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα κινηθεί «σύντομα» προς πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε διάλογο με τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα».

Σε ανάλογη γραμμή, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε παράνομη την επικείμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία μετά την ψήφο της Βουλής υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία που ήλθε να δυναμιτίσει περαιτέρω την κρίση. Και υπογράμμισε επίσης με πρόσθετες κυρώσεις εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέλθει σε διάλογο.

«Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα» δηλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Προειδοποίηση για κυρώσεις «σε οικονομικούς τομείς» ήλθε ταυτόχρονα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αν η Ρωσία […] λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς» σημείωσε ο Ολάντ.

Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες περιγράφηκε ως «θυελλώδηες» από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι. «Ενδεχομένως να μην είναι όλοι ικανοποιημένοι από την έκβαση, αλλά επιτεύχθηκαν περισσότερα απ’ ότι αναμενόταν λίγες ώρες πριν» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024