Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ εξετάζουν «απομόνωση» της Ρωσίας, με κυρώσεις προειδοποιεί η ΕΕ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν «απομόνωση» της Ρωσίας, με κυρώσεις προειδοποιεί η ΕΕ

Μαζί με τους ρώσους στρατιώτες στους δρόμους της Κριμαίας, έχει επανεμφανιστεί ο όρος «Δύση», με το ψυχροπολεμικό του νόημα, στα διεθνή ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ, αφού προχώρησαν σε αποφάσεις που παγώνουν μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία, εξετάζουν πώς μπορούν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Μόσχα ενώ ο Κέρι οδεύει στο Κίεβο. Η ΕΕ κινείται στο ίδιο μεν μήκος κύματος αλλά -δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης- με διαφορετικό ρυθμό, εγείροντας το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Μαζί με τους ρώσους στρατιώτες στους δρόμους της Κριμαίας, έχει επανεμφανιστεί ο όρος «Δύση», με το ψυχροπολεμικό του νόημα, στα διεθνή ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ, αφού προχώρησαν σε αποφάσεις που παγώνουν μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία, εξετάζουν πώς μπορούν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Μόσχα ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ οδεύει στο Κίεβο. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στο ίδιο μεν μήκος κύματος αλλά -δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης- με διαφορετικό ρυθμό, εγείροντας το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται την Τρίτη στο Κίεβο ενώ σε σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με το αμερικανικό προεδρικό επιτελείο συμβούλων ασφαλείας εξετάστηκαν «τρόποι για περαιτέρω απομόνωση» της Ρωσίας, όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανέστειλε κάθε συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο -μέχρι και ανταλλαγές επισκέψεων σε ναυτικές μονάδες ή συνέδρια. Επίσης, οι ΗΠΑ έβαλαν στον πάγο τις διμερείς συνομιλίες σε ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία να επιστρέψουν στις μονάδες τους» ανέφερε, ανακοινώντας την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ανάλογα ήταν και τα όσα βγήκαν από τη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο: Η Ρωσία «έχει ακόμη την ευκαιρία να προχωρήσει σε άμεσα βήματα για να αποκλιμακώσει την κατάσταση ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο αξιωματούχος στο βρετανικό πρακτορείο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον αποκλείει την στρατιωτική δράση. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέρριψε αναφορές περί κινήσεων αμερικανικών πλοίων στην περιοχή, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.


Ίδιοι τόνοι, διαφορετικοί ρυθμοί από τους «28»



Στη άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών χρησιμοποιούν υψηλούς τόνους στην καταδίκη της ρωσικής κατάλήψης στην Κριμαία και στην περιγραφή της κρισιμότητας της συγκυρίας: «Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» είπε, ενδεικτικά, ο γερμανός υπουργός πριν το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των «28» για το ζήτημα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου (αγγλικά), οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα την ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις όπως και την έγκριση της Δούμα για χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία».

Απαριθμώντας σειρά διεθνών συμφωνιών που η ΕΕ θεωρεί ότι παραβιάζουν οι ρωσικές κινήσεις, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι «εάν δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, η ΕΕ θα αποφασίσει σχετικά με επιπτώσεις στις διμερίες σχέσεις, όπως για παράδειγμα στην αναστολή διμερών συνομιλίων για τα θέματα βίζας όπως και για Νέα Συμφωνία, και θα εξετάσει περαιτέρω στοχευμένα μέτρα».

Κεντρικό αίτημα της ΕΕ σε αυτήν την φάση, πέραν της έκκλησης για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, είναι η «διεθνής διαμεσολάβηση» για το ουκρανικό και η σύσταση αποστολής παρατηρητών υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Ενόψει και της επικείμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να πάρει «τάχιστα κάθε απαραίτητο μέτρο».

Η μη λήψη αποφάσεων, έστω και «συμβολικής» αξίας, μοιάζει αποτέλεσμα ενός άτυπου διαχωρισμού στο παρασκήνιο. Τόσο ο βρετανικός Guardian (που διαβλέπει «ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ») όσο και η γερμανική Deutsche Welle μιλούν για κλίμα περιστερών και γερακιών στους «28».

Οι ισχυρότερες χώρες στην ΕΕ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες στην παρούσα φάση να ρισκάρουν επιπτώσεις εξαιτίας υποβάθμισης των σχέσεων με τη Ρωσία: Οι μεν μεγάλες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, ανάμεσά τους ιδιαίτερα η Γερμανία, καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ρωσικούς πόρους, ενώ είχε βγει στη δημοσιότητα βρετανικό έγγραφο που σκόπευε να διασφαλίσει ότι οι όποιες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα εξαιρούσαν το Λονδίνο (και κυρίως το Σίτι) από την επιβολή οικονομικών μέτρων.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024