Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με άμεσες κυρώσεις προειδοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ τη Ρωσία

Με άμεσες κυρώσεις προειδοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και εφ' όλης της ύλης επανεξέταση των σχέσεών της με τη Ρωσία εάν δεν αποσυρθούν στις βάσεις τους οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία έως την Πέμπτη, οπότε και συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής. «Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου» η δήλωση Στάινμαγερ στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες που αποτυπώνει το κλίμα. Για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζονται ταυτόχρονα οι ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και εφ’ όλης της ύλης επανεξέταση των σχέσεών της με τη Ρωσία εάν δεν αποσυρθούν στις βάσεις τους οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία έως την Πέμπτη, οπότε και συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής. «Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου» η δήλωση Στάινμαγερ στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες που αποτυπώνει το κλίμα.

Για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζονται ταυτόχρονα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιν Ψάκι.

«Σε αυτό το σημείο πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία. Είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών» δήλωσε η ίδια ενώπιον των δημοσιογράφων.

Υπό το φως των γεγονότων που φέρνουν την ΕΕ ενώπιον κρίσης ιστορικών διαστάσεων -όπως αναγνώρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών την Κυριακή στις Βρυξέλλες- ανακοινώθηκε επίσημα από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι η σύγκληση έκακτης Συνόδου Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρωσία να αποσύρει στις βάσεις τους τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και να αρχίσει διάλογο με τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, θα παγώσει την οικονομική συνεργασία και θα απέχει από τη σύνοδο της G8 που προγραμματίζεται τον Ιούνιο στο Σότσι (οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της οποίας έχουν ήδη ανασταλεί).

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η ΕΕ δίνει περιθώριο στη Ρωσία έως την Πέμπτη, όπου συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να δώσει ενδείξεις καλής θέλησης. Εάν όχι, η ΕΕ θα προχωρήσει σε κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση που πρόκειται να εκδοθεί από το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ -και την οποία επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters- αναφέρεται σχετικά ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία».

Tην ανάγκη να προτείνει η ΕΕ ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Ενημερώνοντας τους ομολόγους του σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα του Κιέβου για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ως προς την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness» που «δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή». Όπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.

Ως προς την κρίση στην Κριμαία, είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση ιστορικών διαστάσεων, τονίζοντας ότι ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα, και το πλαίσιο είναι πάντα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με την πρόταση συγκρότησης διερευνητικής αποστολής και ομάδας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή.

Προσερχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Και επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση της Γερμανίας να δημιουργηθεί μία «αποστολή πραγματογνωμοσύνης» στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στην οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετέχουν η ΕΕ, η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ.

Ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. «Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μην παρασυρθούμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024