Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρατιωτική κατάληψη σε αεροδρόμια της Κριμαίας - Τη Μόσχα δείχνει το Κίεβο

Στρατιωτική κατάληψη σε αεροδρόμια της Κριμαίας – Τη Μόσχα δείχνει το Κίεβο

Η Κριμαία αποτελεί τα τελευταία 24ωρα το επίκεντρο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Υπό τον έλεγχο στρατιωτών, χωρίς διακριτικά, βρίσκονται δύο αεροδρόμια: το πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για ένοπλη εισβολή και κατοχή, αλλά εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αρνείται κάθε εμπλοκή. Ρωσικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Κριμαία, λένε ουκρανοί συνοριοφύλακες.

Η Κριμαία αποτελεί τα τελευταία 24ωρα το επίκεντρο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Υπό τον έλεγχο στρατιωτών, χωρίς διακριτικά, βρίσκονται δύο αεροδρόμια: το πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι είναι ρώσοι στρατιώτες, και έκανε λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Την ίδια στιγμή, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς διαμηνύει ότι παραμένει πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ένοπλοι κρατούν αυτόματα όπλα και ελέγχουν τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Συμφερόπολης, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς διακριτικά, μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Ένας άνδρας που ονομάζεται Βλαντιμίρ δήλωσε στο Reuters ότι είναι εθελοντής και βοηθά την ομάδα, αν και -όπως είπε- δεν ξέρει για ποια ακριβώς ομάδα πρόκειται. «Είμαι με τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές, και είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την τάξη» είπε.

Παρόμοιο το σκηνικό και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, το οποίο -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών.

Οι ένοπλοι, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στρατιώτες έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Σεβαστούπολης και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Όπως διεμήνυσε μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ρώσοι κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες» ανέφερε, περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, το Interfax μεταδίδει ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Διαψεύδει η Ρωσία

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης.

«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, απαντώντας στις κατηγορίες του Κιέβου.

Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι η χώρα παραβίασε τις κείμενες συμφωνίες με την Ουκρανία προχωρώντας σε κινήσεις τμημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι θεωρεί τα γεγονότα στην περιοχή αυτή αποτέλεσμα των εσωτερικών ουκρανικών πολιτικών διαφορών.

Παράλληλα, το υπουργείο απέρριψε πρόσκληση σε διαβουλεύσεις για την Κριμαία εκ μέρους της νέας ουκρανικής ηγεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των δυνάμεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτές γίνονται όπως προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο για τον στόλο αυτό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δραματικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις στην Κριμαία, τα τελευταία 24ωρα, είναι καταιγιστικές.

Η ουκρανική συνοριοφρουρά είπε ότι πάνω από δέκα ρωσικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από τμήματα της Κριμαίας.



Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφυλάκων στη Σεβαστούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο ασφαλείας κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου -ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επικράτησε ένταση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη όταν ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτήριο της τοπικής Βουλής. Οι ένοπλοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησηςΑρσένι Γιάτσενιουκδήλωσε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (…) Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024