Οι πλημμύρες πλησιάζουν στο Λονδίνο

Ο Τάμεσης υπερχειλίζει, εκατοντάδες σπίτια εκκενώνονται

Ο Τάμεσης υπερχειλίζει, εκατοντάδες σπίτια εκκενώνονται
Στο Μπέρκσαϊρ, οι πυροσβέστες διέσωσαν 16 ανθρώπους, κυρίως στο πλημμυρισμένο χωριό Ρέισμπερι
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τις νοτιοδυτικές περιοχές της Βρετανίας αναμένεται να επεκταθούν στις παρυφές του Λονδίνου εξαιτίας της υπερχείλισης του Τάμεση. Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και εκκενωθεί, ενώ χιλιάδες ακόμη κατοικίες απειλούνται.

Δεκατέσσερις προειδοποιήσεις για πλημμύρες εκδόθηκαν στις κομητείες του Μπέρκσαϊρ και του Σάρεϊ, στα δυτικά του Λονδίνου, όπου βρίσκεται ο πύργος του Ουίνδσορ.

Πολλές περιοχές, περιλαμβανομένου του Μεγάλου Πάρκου του Ουίνδσορ, έχουν ήδη πλημμυρίσει, την ώρα που το κάστρο της βασίλισσας Ελισάβετ διασώθηκε χάρη στην θέση του στην κορυφή ενός λόφου.

20 φωτογραφίες
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εκτιμά ότι 800-900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Χιλιάδες ακόμη κατοικίες απειλούνται.

Η πρωτεύουσα στα ανατολικά προστατεύεται από ένα φράγμα, οι αρχές όμως της πόλης του Κρόιντον, στη βόρεια περιφέρεια του Λονδίνου, σχεδιάζουν να προστατέψουν τις κατοικίες και τα καταστήματα προχωρώντας στην άντληση των υδάτων και την εκτροπή τους σε υπόγειες διαβάσεις πεζών.

Στο Μπέρκσαϊρ, οι πυροσβέστες διέσωσαν τη Δευτέρα 16 ανθρώπους, κυρίως στο πλημμυρισμένο χωριό Ρέισμπερι, όπου πολλοί κάτοικοι προμηθεύτηκαν ειδικές ψηλές ως το μηρό αδιάβροχες γαλότσες.

Το δημοτικό σχολείο αποτελεί το κέντρο όπου οργανώνεται η παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες. Η Σίλβια Ντέιβις, η οποία συγκεντρώνει τις δωρεές τροφίμων και νερού, εξέφρασε το παράπονό της για την έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των αρχών.

«Είναι απελπιστικό, κανείς δε βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει. Έχουμε επείγουσα ανάγκη σακιών με άμμο όμως φθάνουν με το σταγονόμετρο» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι κάποιες διαρρήξεις έχουν σημειωθεί στον τομέα.

Ένα τμήμα της νοτιοδυτικής Βρετανίας, κυρίως το Σόμερσετ, έχει πληγεί για περισσότερο από τριάντα ημέρες από σφοδρές πλημμύρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων που για το μήνα Ιανουάριο κατέρριψαν κάθε ρεκόρ από το 1766.

Και ενώ αναμένονται και νέες πλημμύρες τις επόμενες ημέρες, φουντώνει παράλληλα η διαμάχη για τον χειρισμό της κρίσης. Πολιτικοί και στελέχη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ρίχνουν ο ένας στο άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για την υπάρχουσα κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την αποδέσμευση ενός ποσού των 155 εκατομμυρίων ευρώ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντόρσετ, όπου μετέβη για να επιθεωρήσει τις προσπάθειες του στρατού να κατασκευάσουν τάφρους που θα αναχαιτίζουν την ισχύ των κυμάτων.

«Δε με ενδιαφέρει παρά ένα και μοναδικό πράγμα: όλα αυτά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση να γίνουν και να συνεχίσουν να γίνονται προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες σε αυτές τις δυσχερείς στιγμές» δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Κρις Σμιθ, που δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC ότι οι ομάδες του γνωρίζουν «εκατό φορές περισσότερο να χειριστούν τους κινδύνους που προέρχονται από τις πλημμύρες από κάθε πολιτικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ΑΠΕ/Γαλλικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη