Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες για τον νέο (συντηρητικό) πρόεδρο οι Ιρανοί

Στις κάλπες για τον νέο (συντηρητικό) πρόεδρο οι Ιρανοί

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο Ιράν προκειμένου να αναδειχθεί ο διάδοχος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Από τους έξι υποψήφιους που διεκδικούν το ύπατο αξίωμα, τρεις ξεχωρίζουν στο συντηρητικό στρατόπεδο και μόλις ένας θεωρείται μετριοπαθής. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο Ιράν προκειμένου να αναδειχθεί ο διάδοχος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Από τους έξι υποψήφιους που διεκδικούν το ύπατο αξίωμα, τρεις ξεχωρίζουν στο συντηρητικό στρατόπεδο και μόλις ένας θεωρείται μετριοπαθής.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Σαΐντ Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτής με τη Δύση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και ο δήμαρχος Τεχεράνης, Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ, διεκδικούν τις συντηρητικές ψήφους.

Και οι τρεις σε γενικές γραμμές δεν αφίστανται από την επίσημη πολιτική, κλίνουν όμως προς διαφοροποιήσεις στην άσκησή της.

Οι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές συντάσσονται πίσω από τον κεντρώο κληρικό Χασάν Ροχανί. Η μεγάλη προσέλευση θα μπορούσε να τον ευνοήσει, αλλά, σημειώνει το Reuters, τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία στη χώρα ενδέχεται να απόσχουν εντελώς από την αναμέτρηση. Πάντως έχει την υποστήριξη του βετεράνου πολιτικού Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μία εβδομάδα αργότερα ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος που διαδέχεται τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (ο οποίος αποκλείεται από το Σύνταγμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία) έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα σε τουλάχιστον δύο μεγάλα μέτωπα, που σχετίζονται με τον πυρηνικό πρόγραμμα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης ότι τα σχέδια της αποσκοπούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Δύση εκτιμά ότι το Ιράν σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ενώ όμως προς το τέλος του 2012 η ένταση φαινόταν να είναι σε υψηλά επίπεδα, με το Ισραήλ να φέρεται αποφασισμένο να επέμβει ακόμα και μονομερώς, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί κάπως.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία υποφέρει από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στο Ιράν, οι οποίες σταδιακά το απομονώνουν και του στερούν πόρους. Στο εσωτερικό, οι επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία, που φέρνουν δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το Ιράν φαίνεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά –ίσως και με άλλους τρόπους– τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος στην πράξη δεν μπορεί να απομακρυνθεί πολύ από τη γραμμή του Χαμενεΐ, που είναι και ο ουσιαστικός ηγέτης της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024