Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός σε επίθεση ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη

Νεκρός σε επίθεση ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση από οργισμένα πλήθη διαδηλωτών στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το βράδυ της Τρίτης. Διαδηλωτές εισέβαλαν οπλισμένοι και πυρπόλησαν το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, διαμαρτυρόμενοι για αντι-ισλαμική ταινία που έχει γυριστεί στις ΗΠΑ και προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. Επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας εξαιτίας της επίμαχης ταινίας σημειώθηκε επίσης στο Κάιρο, και εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση των διαδηλώσεων. Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδικάζει την επίθεση παράλληλα με τις απόπειρες στοχοποίησης θρησκειών και ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση από οργισμένα πλήθη διαδηλωτών στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το βράδυ της Τρίτης. Διαδηλωτές εισέβαλαν οπλισμένοι και πυρπόλησαν το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, διαμαρτυρόμενοι για αντι-ισλαμική ταινία που έχει γυριστεί στις ΗΠΑ και προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. Επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας εξαιτίας της επίμαχης ταινίας σημειώθηκε επίσης στο Κάιρο, και εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση των διαδηλώσεων

Ο Αμερικανός πρέσβης σκοτώθηκε όταν μετέβη μαζί με ομάδα διπλωματικών υπαλλήλων στο προξενείο για να βοηθήσει στην εκκένωση του προσωπικού, τη στιγμή που το κτίριο δεχόταν επίθεση από εξοργισμένο πλήθος διαδηλωτών και τυλιγόταν στις φλόγες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από τη Βεγγάζη που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το μεσημέρι της Τετάρτης από Λίβυους αξιωματούχους και ακολούθως επιβεβαιώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καταδικάζει έντονα την επίθεση που κόστισε τη ζωή του πρέσβη Στίβενς, παράλληλα με τις προσπάθειες στοχοποίησης θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Στίβενς ήταν διπλωμάτης καριέρας που είχε ήδη θητεύσει δύο φορές στη χώρα. Ήταν πρόξενος στη Βεγγάζη κατά την περίοδο που ανετράπη το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι και ορίστηκε πρεσβευτής στις αρχές του έτους. «Ήταν υποδείγματα της δέσμευσης των ΗΠΑ για ελευθερία, Δικαιοσύνη και συνεργασία με κράτη και λαούς ανά τον κόσμο» δήλωσε ο Ομπάμα για τους διπλωμάτες που σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε παράλληλα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν πλέον φόβοι για εξάπλωση των διαδηλώσεων.

Σφοδρή καταδίκη ήλθε και από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε τη Λιβύη να πράξει κάθε τι δυνατόν για να εντοπίσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους για την επίθεση.

* Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη και των τριών διπλωματικών υπαλλήλων έστειλε στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η ταινία, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, πιστεύεται ότι έχει παραχθεί από έναν 52χρονο Αμερικανό από την Καλιφόρνια, τον Σαμ Μπασίλ, και έναν Αιγύπτιο Κόπτη. Το συγκεκριμένο φιλμ «διαφήμιζε» και ο Αμερικανός πάστορας της Φλόριντα Τέρι Τζόουνς, ο οποίος είχε προκαλέσει σάλο με παλαιότερες δηλώσεις ότι θα έκαιγε το Κοράνι ανήμερα της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Επίθεση είχε σημειωθεί το βράδυ της Τρίτης και στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο από εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως σαλαφιστές, που διαμαρτύρονταν για το περιεχόμενο της ταινίας.

Διαδηλωτές εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και έσκισαν την αμερικανική σημαία. Στη θέση της οι ύψωσαν μια πελώρια μαύρη σημαία, στην οποία ήταν γραμμένη η φράση «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Την επίθεση καταδίκασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης Μουσταφά Αμπού Σακίρ. «Καταδικάζω αυτές τις βάρβαρες ενέργειες με τους ισχυρότερους όρους. Αυτή είναι μία επίθεση εναντίον της Αμερικής, της Λιβύης και των ελεύθερων ανθρώπων ανά τον κόσμο» δήλωσε.

Από τον Λίβυο αντιπρόεδρο είχε έλθει η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη. Η είδηση είχε προέλθει αρχικά από δήλωση Λίβυου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις υπάλληλοι είχαν φύγει τη νύχτα της Τρίτης από το προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο νωρίτερα είχε πυρποληθεί, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός διπλωματικού υπαλλήλου, αλλά το αυτοκίνητό τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν σε ασφαλέστερο σημείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024