Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός Αμερικανός σε «έφοδο» διαδηλωτών στο προξενείο της Βεγγάζης

Νεκρός Αμερικανός σε «έφοδο» διαδηλωτών στο προξενείο της Βεγγάζης

Ένας Αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σε «έφοδο» διαδηλωτών στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, μετά από ταραχώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας σε ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσέβαλε, κατά τους διαδηλωτές, τον προφήτη Μωάμεθ. Επεισοδιακή διαδήλωση για τον ίδιο λόγο είχε γίνει και στο Κάιρο, στην οποία οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο και αντικατέστησαν τη σημαία με πανό με θρησκευτικό «μήνυμα». Πέτρα του σκανδάλου ήταν σκηνές σατιριτικής ταινίας που παρουσιάζουν τον Μωάμεθ ως απατεώνα, γυναικά και παράφρονα.

Ένας Αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σε «έφοδο» διαδηλωτών στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, μετά από ταραχώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας σε ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσέβαλε, κατά τους διαδηλωτές, τον προφήτη Μωάμεθ.

Επεισοδιακή διαδήλωση για τον ίδιο λόγο είχε γίνει και στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης, στην οποία οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο και αντικατέστησαν τη σημαία με πανό με θρησκευτικό «μήνυμα».

Τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το προξενείο στη Βεγγάζη πυροβολώντας με αυτόματα και ρίχνοντας χειροβομβίδες. Το πλήθος συγκρούστηκε με το (ολιγάριθμο) λιβυκό προσωπικό ασφαλείας και τελικά μπήκε στο κτίριο και έβαλε φωτιά.

Ένας Αμερικανός πυροβολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του και δεύτερος τραυματίστηκε στο χέρι. Τα περιστατικά κράτησαν περίπου τρεις ώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώνοντας το θάνατο του υπαλλήλου, καταδίκασε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του κτιρίου.

«Με ραγισμένη καρδιά δεχτήκαμε αυτή την τρομερή απώλεια» ανέφερε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «καταδικάζουν κάθε σκόπιμη προσπάθεια δυσφήμισης των θρησκευτικών πιστεύω των άλλων αλλά ξεκαθαρίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτού του είδους τις πράξεις».

Πέτρα του σκανδάλου ήταν σκηνές, διάρκειας 14 λεπτών, από ταινία αμερικανικής παραγωγής που σατιρίζει τον Μωάμεθ και κυκλοφόρησαν στο YouTube. Σε αυτές, ο Μωάμεθ παρουσιάζεται ως απατεώνας, γυναικάς και παράφρων που, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται να κάνει σεξ και να καλεί σε σφαγές.

Παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, είναι ο Αμερικανός Σαμ Μπασίλ. Σε δηλώσεις του στο Associated Press, υποστήριξε ότι έχει μεν γνώση της περιοχής της Μέσης Ανατολής, όντας Εβραίος, αλλά δήλωσε «έξαλλος» με τα περιστατικά στη Λιβύη.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, το βίντεο φέρεται να έχει προωθηθεί στο YouTube από τον Μόρις Σαντέκ, Χριστιανό Κόπτη που γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ζει στις ΗΠΑ. Η ταινία ασχολείται επίσης και με την καταπίεση των Κοπτών στην Αίγυπτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αμορούζο: «Δεν θα είναι φαβορί η Φιορεντίνα κόντρα στον Ολυμπιακό»

Ο παλαίμαχος στόπερ της Φιορεντίνα, Λορέντζο Αμορούζο αναφέρθηκε στον τελικό του Conference League, τονίζοντας πως η Φιορεντίνα δεν είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024