Διεθνής ημέρα κινητοποίησης

«Είμαστε όλοι Έλληνες» φωνάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες το Σάββατο

«Είμαστε όλοι Έλληνες» φωνάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες το Σάββατο
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!» τονίζεται σε ανακοίνωση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες το μεσημέρι του Σαββάτου με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία.

Στο Παρίσι, το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πάνω από 17 οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ το παρών θα δώσουν το κίνημα των «Αγανακτισμένων», καθώς και η «Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων».

Συμμετέχει επίσης και το « Μέτωπο της Αριστεράς» που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και των άλλων αντικαπιταλιστικών κομμάτων, εν όψει των προεδρικών εκλογών με υποψήφιο τον πρώην σοσιαλιστή Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος επανειλημμένα στις ομιλίες του έχει διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Βερολίνο, το Μόναχο και την Κολωνία. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση γίνεται έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας.

Κινητοποίηση και στη Νέα Υόρκη στις 14:00 (τοπική ώρα) στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Αγανακτισμένοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται.

Στον μπλογκ http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Στο Facebook υπάρχει, μάλιστα, ομάδα που ονομάζεται: «We are all Greeks». Πάνω από δέκα σελίδες στο Facebook είναι αφιερωμένες στο ίδιο θέμα, με επίκεντρο -η κάθε μία- μία πόλη της Γαλλίας όπου οργανώνεται η κινητοποίηση.

Μερικές από αυτές τις σελίδες μπορείτε να βρείτε εδώ: Paris, Grenoble, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Toulouse.

Αντίστοιχες σελίδες (κυρίως στο Facebook, αλλά όχι μόνο) υπάρχουν αφιερωμένες σε άλλες χώρες, όπως: Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία.

Ένα πιο πλήρη κατάλογο με τις σχετικές σελίδες μπορείτε να δείτε εδώ. Όσον αφορά το twitter, οι σχετικές αναφορές μπορούν να βρεθούν με το #18fgr, ενώ σποραδικές αναφορές βρίσκονται και με το #greece αλλά και με το #occupy και #ows.

Δείτε βίντεο από κινητοποιήσεις στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδος: Μάλαγα (Ισπανία), κινητοποίηση Βέλγων εργατών, στο Παρίσι, στο Βερολίνο ακόμα και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Kινητοποιήσεις και στην Ελλάδα

Πανεργατικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Κυριακή το πρωί στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 το μεσημέρι.

Και... μισθοί υπέρ της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, δύο Ιταλοί δήμαρχοι, ο Μάρκο Γκάλντι της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από το Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας και ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο της Μπαρονίσι αποφάσισαν χωριστά να προσφέρουν το μισθό τους (1.100 και 780 ευρώ αντίστοιχα) για τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Η καταβολή του μισθού του Γκάλντι υπέρ της Ελλάδας θα ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα. Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει:

«Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της.

» Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας.»

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • APANTHSH ΣΕ nostradamus

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, απλά είναι γεγονός ότι υπάρχει μια Ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, εύνοιας των τραπεζών και του κεφαλαίου. Εκτός από την νοοτροπία του Έλληνα, και τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι όλα όσα υποστηρίζει η Αριστερά είναι αληθή, απλά έχει λάθος τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, δεν διατυπώνει λύσεις ουσίας, δεν είναι ενωμένη όπως θα έπρεπε, και σίγουρα θεωρώ την συμπεριφορά του κου Τσιπρα απαράδεκτη, υβριστική, και φασίζουσα. Θα ήθελα μια ενωμένη Ευρωπαϊκή προοδευτική αριστερά να μας εκπροσωπεί και όχι αυτόν τον αχταρμά που υπάρχει αυτή την στιγμή. Όσο για τις απαντήσεις που έλαβες αυτή η χώρα έχει ανάγκη από παιδεία (όχι υβρεολόγια, αυτό απαιτεί έστω η στοιχειώδης μόρφωση ενός ατόμου), δημοκρατικές διαδικασίες, ( όχι φασιστικού τύπου καταλήψεις, προπηλακισμούς υβρεολόγια, και καταστροφή περιουσιών), δεν είναι τυχαίο τα πλιάτσικα και η καταστροφή κτιρίων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, σήμερα η νεολαία, και ο νεοέλληνας δεν έχει ούτε κουλτούρα ούτε αξίες, όλα αυτά τα χρόνια έχει διαβρωθεί σε απίστευτο σημείο γι αυτό και οι ξένοι μας λυδωρουν. #0001

  • ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΜΠΛΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

    ΜΙΑ ΑΠΟΡΟΙΑ . ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ? #0008

  • ΒΟΗΘΕΙΑ

    Αν είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια να ενημερώνει την κοινή γνώμη, αλλά και τους πρωθυπουργούς των Ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα θα είμαστε σε πολύ καλλίτερη μοίρα, αλλά βλέπετε προτιμούσε να συκοφαντεί τον Ελληνικό λαό και να κοροϊδεύει τους πρωθυπουργούς, αυτή είναι η αλήθεια, δεν φταίνε οι ξένοι, οι δικοί μας φταίνε, είτε το θέλουμε, είτε όχι. #0012

Διαβάστε όλες τις απόψεις (105)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη