Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σπάει» τη Σένγκεν η Δανία με επαναφορά τελωνειακών ελέγχων

«Σπάει» τη Σένγκεν η Δανία με επαναφορά τελωνειακών ελέγχων

Εκνευρισμό και ανησυχία στους γείτονές της και τις Βρυξέλλες προκαλεί η Δανία, επαναφέροντας τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η Κοπεγχάγη είναι η πρώτη χώρα που αμφισβητεί την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν στο «όνομα» της πάταξης της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Επιπλέον 50 τελωνειακοί διενεργούν από το πρωί της Τρίτης ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια περάσματα.

Εκνευρισμό και ανησυχία στους γείτονές της και τις Βρυξέλλες προκαλεί η Δανία, επαναφέροντας τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η Κοπεγχάγη είναι η πρώτη χώρα που «σπάει» την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν στο «όνομα» της πάταξης της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Επιπλέον 50 τελωνειακοί διενεργούν από το πρωί της Τρίτης ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια περάσματα.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επανήλθαν συγκεκριμένα στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας.

Τηλεοπτικά συνεργεία συνωστίζονται στα μεθοριακά περάσματα και μεταδίδουν απευθείας εικόνες από τους πρώτους ελέγχους.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας επανέφερε τους τελωνειακούς ελέγχους υπό το βάρος της πίεσης του δεξιού εταίρου της, του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DPP), από το οποίο εξαρτάται για να περνά νόμους στο Κοινοβούλιο.

Η Κοπεγχάγη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να παραβιάσει τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν Σένγκεν και διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να επανεισαγάγει τους ελέγχους διαβατηρίων, αλλά ενισχυμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι θέλει να καταπολεμήσει τη διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις εντός Ευρώπης για την πρώτη σοβαρή κίνηση αμφισβήτησης της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης στη δυτική Ευρώπη, και εκτιμάται παράλληλα ότι η κίνηση της Δανίας θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες υπό την πίεση εθνικιστικών κομμάτων.

Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση της Δανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, που ισχύουν σήμερα σε μια ζώνη 25 ευρωπαϊκών κρατών, πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να μην παραβιάζονται.

Η Δανία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, ως εκ τούτου της απαγορεύεται να αποκαταστήσει τα εσωτερικά σύνορα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια τάξη. Οι τελωνειακοί έλεγχοι επιτρέπονται, αλλά μέσα σε μια συνοριακή ζώνη 20 χιλιομέτρων και με τυχαίο τρόπο. Οι μόνιμοι έλεγχοι απαγορεύονται.

Οι Βρυξέλλες θέτουν την Κοπεγχάγη υπό παρακολούθηση σχετικά με την επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επτροπή αναμένει από τις αρχές της Δανίας να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και σκοπεύει α βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας πολύ αυστηρά επί τόπου την αποκατάσταση των εν λόγω ελέγχων.

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την ανάπτυξη από σήμερα τελωνειακών που θα έχουν ως αποστολή να πραγματοποιούν συγκεκριμένους ελέγχους βασισμένους σε μια ανάλυση κινδύνου» δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει πολύ αυστηρά την εφαρμογή αυτής της πρώτης φάσης και θα ελέγχει επι τόπου για να είναι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται σεβαστή» διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπερασπίστηκαν την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν, εγκρίνοντας νέους κανόνες που ορίζουν ότι η επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα αποτελεί μόνο «έσχατη λύση».

«Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που δεν μπορούμε να ρισκάρουμε εξαιτίας εθνικών ευαισθησιών» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας στις φωνές Δανίας, Ιταλίας και Γαλλίας για επαναφορά των ελέγχων.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι θα ισχύσουν μόνο σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις, στις οποίες ένα κράτος-μέλος δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει των κανόνων του Σένγκεν σχετικά με την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών» αναφέρει στο κείμενο της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024