Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση Καντάφι ζητά το καθεστώς, φουντώνουν τα σενάρια διαδοχής

Μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση Καντάφι ζητά το καθεστώς, φουντώνουν τα σενάρια διαδοχής

«Ναι» σε πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά υπό την καθοδήγηση του Μουαμάρ Καντάφι, λέει το καθεστώς της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να έχει την τύχη του Ιράκ, του Αφγανιστάν ή της Σομαλίας. Την ίδια ώρα, τα σενάρια διαδοχής φουντώνουν και πηγή προσκείμενη στο καθεστώς υποστηρίζει ότι ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ επισκέπτεται χώρες της Δύσης -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο μπορεί να γίνει δεκτή η ανάληψη της εξουσίας από τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι. Σε πωλήσεις αερίου και πετρελαίου προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί για την ενίσχυση του αγώνα τους. Αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μπρέγκα.

newsroom1@dolnet.gr

«Ναι» σε πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά υπό την καθοδήγηση του Μουαμάρ Καντάφι, λέει το καθεστώς της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να έχει την τύχη του Ιράκ, του Αφγανιστάν ή της Σομαλίας. Την ίδια ώρα, τα σενάρια διαδοχής φουντώνουν και πηγή προσκείμενη στο καθεστώς υποστηρίζει ότι ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ επισκέπτεται χώρες της Δύσης -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο μπορεί να γίνει δεκτή η ανάληψη της εξουσίας από τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι. Σε πωλήσεις αερίου και πετρελαίου προσανατολίζονται οι αντικαθεστωτικοί για την ενίσχυση του αγώνα τους.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ, «μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε τύπο πολιτικού συστήματος, οποιεσδήποτε αλλαγές -Σύνταγμα, εκλογές, οτιδήποτε- αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας».

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ, μόνο ο Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της χώρας. «Πολλοί Λίβυοι, πολλοί Λίβυοι θέλουν να ηγηθεί εκείνος της διαδικασίας, γιατί φοβούνται ότι εάν είναι απών -για οποιοδήποτε λόγο- θα γίνει ό,τι έγινε στο Ιράκ, ό,τι έγινε στη Σομαλία, ό,τι έγινε στο Αφγανιστάν» υποστήριξε.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Δύσης να πει στο λαό ότι «πρέπει να αλλάξετε ηγέτη, πρέπει να αλλάξετε καθεστώς, πρέπει να αλλάξετε σύστημα» και υπεραμύνθηκε της στρατηγικής έναντι στους αντικαθεστωτικούς, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον αμάχων. «Δεν είσαι άμαχος όταν κρατάς όπλο» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια διαδοχής του Λίβυου ηγέτη φουντώνουν. Πηγή που πρόσκειται στο καθεστώς δήλωσε στο CNN ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπεϊτί επισκέπτεται χώρες της Δύσης -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για να βολιδοσκοπήσει κατά πόσον οι ξένοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την ανάληψη της εξουσίας από τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι ο 38χρονος θα παραλάβει την εξουσία από τον Μουαμάρ Καντάφι, προαναγγέλλοντας παράλληλα ταχύτατες μεταρρυθμίσεις. Η πηγή που μίλησε στο CNN υποστήριξε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να είναι ομαλή, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα, και πως θα πρέπει να βρεθεί μία «αξιοπρεπής λύση» στην κρίση, έτσι ώστε να μην φανεί ότι ο Μουαμάρ Καντάφι εκδιώκεται.

Ο ίδιος ο Σαΐφ αλ Ισλάμ δεν έχει αναφερθεί στο θέμα και την Δευτέρα σε δηλώσεις του στο BBC αρκέστηκε να πει ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του αισθάνονται προδομένοι από την απόφαση του πρώην ΥΠΕΞ Μούσα Κούσα να αυτομολήσει. «Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο και άρρωστο άνθρωπο που ταξίδεψε στη Βρετανία για λόγους υγείας» δήλωσε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης έδειξε το βράδυ της Δευτέρας στιγμιότυπα «σε πραγματικό χρόνο» με τον Λίβυο ηγέτη να χαιρετά τους οπαδούς του, μέσα από το γνωστό άσπρο τζιπ. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, τη στιγμή εκείνη ο Καντάφι έφευγε από το συγκρότημα στο οποίο διαμένει στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε δύο κυβερνητικά στρατιωτικά οχήματα στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, όπου οι εξεγερμένοι συγκρούονται εδώ και πέντε ημέρες με τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσαν μαχητές των εξεγερμένων.

Συμβόλαια για πετρέλαιο-αέριο

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Ενημερώνοντας το σώμα για τις επαφές που είχε στη Λιβύη, ο Αλ-Κχατίμπ υποστήριξε ότι «το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό» εξήγησε ο Άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί προχρούν στην πρώτη πώληση φορτίου πετρελαίου από τότε που εφαρμόσθηκε το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές. Ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών πρόκειται να φτάσει την Τρίτη στο λιμάνι του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη) όπου οι εξεγερμένοι θα εξασφαλίσουν για πρώτη φορά τη φόρτωση πετρελαίου.

Δορυφόρος εντόπισε το τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου Εκουαντόρ να πλέει στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, με κατεύθυνση το εμπορικό λιμάνι στη Μάρσα ελ Χαρίγκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και όπου αναμένεται να φτάσει την Τρίτη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού» στις αγορές διεθνώς.

Αυτομολήσεις και άρση κυρώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ ενημερώνοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ότι η χώρα θα εφοδιάσει με τηλεπικοινωνιακά συστήματα τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να άρουν τις κυρώσεις (π.χ. πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και στέρηση ταξιδιωτικών εγγράφων) για όσους έχουν αυτομολήσει ή αυτομολήσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Χέιγκ δεν διευκρίνισε εάν η προσφορά αυτή αφορά και τα μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς. Κατά συνέπεια το δίκαιο είναι να τροποποιούνται όταν προκύπτουν νέα δεδομένα» σημείωσε ο Χέιγκ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι υπό μελέτη είναι η άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον Λίβυο πρώην ομόλογό του που αυτομόλησε, Μούσα Κούσα, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί αμνηστία για εγκλήματα που Λίβυοι αξιωματούχοι διέπραξαν στο παρελθόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024