Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με το «βλέμμα» στον Καντάφι

Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με το «βλέμμα» στον Καντάφι

Πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, πολύ κοντά στη Λιβύη, στέλνουν οι ΗΠΑ σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, με το «βλέμμα» στον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθεί. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εάν το καθεστώς συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Στο τραπέζι η πρόταση για δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

Στελλάκη Αγγελική

Πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, πολύ κοντά στη Λιβύη, στέλνουν οι ΗΠΑ σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, με το «βλέμμα» στον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθεί. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εάν το καθεστώς συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει στη Λιβύη, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι Δυτικοί εντείνουν την πίεση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Το USS Kearsarge, ένα ελικοπτεροφόρο που μεταφέρει και αποβατικά σκάφη και το USS Ponce διαπλέουν τη Διώρυγα του Σουέζ την Τετάρτη, προερχόμενα από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Μετακινούμε τα πλοία για να πλησιάσουν» στη Λιβύη, δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η μονάδα επιχειρήσεων του Kearsarge, με περίπου 800 πεζοναύτες, στόλο ελικοπτέρων και ιατρικές εγκαταστάσεις, μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και στρατιωτικές.

«Ένα πλοίο, όπως το Kearsarge μπορεί να πραγματοποιήσει πολλούς τύπους αποστολών» τόνισε ο αξιωματούχος.

Στην περιοχή, όμως, πλέει και το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Enterprise, το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.

Το πλοίο θα μπορούσε επίσης να κληθεί σε ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τη λιβυκή κρίση.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια λίστα επιλογών που θα προτείνουν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και συνομιλούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τα πλοία αποστέλλονται, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν αφαιρούμε καμία επιλογή από το τραπέζι».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε τη Δευτέρα από τη Γενεύη ότι ο Καντάφι «πρέπει να φύγει τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» από τη στιγμή που η κυβέρνηση απειλεί και σκοτώνει πολίτες». Η Λιβύη μπορεί να γίνει δημοκρατία ή να συρθεί επί χρόνια σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ανέφερε την Τρίτη η Κλίντον

«Εξετάζουμε πολλές επιλογές και ενδεχόμενα. Δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής άλλες αποφάσεις για δράση» είπε ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Οι επιλογές αυτές κυμαίνονται «από μια επίδειξη δύναμης, σε κάτι πιο ενεργό», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με το ρόλο του στρατού.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμβολική επίδειξη δύναμης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης θα μπορούσε να είναι αρκετή, για να αυξηθεί η πίεση στον Καντάφι.

Αλλά ο αξιωματούχος ερωτηθείς, δήλωσε ότι η αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων κοντά στη Λιβύη, δεν ήταν μια ανώδυνη χειρονομία.

«Υπάρχουν ναυτικοί στα σκάφη που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κάτι το αληθινό» επέμεινε.

Παράλληλα, ο Καναδάς στέλνει στη Λιβύη τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.

Το πολεμικό σκάφος, το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι του Χάλιφαξ την Τετάρτη με πλήρωμα 240 ναυτικών και αναμένεται να βρίσκεται στον προορισμό του σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά.

Εξετάζεται ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι εκείνο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον λιβυκό εναέριο χώρο, ώστε να μην μπορούν να πετάξουν τα λιβυκά μαχητικά για να βομβαρδίσουν τους εξεγερμένους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και για τον λόγο αυτόν βρίσκονται σε επαφή με διάφορες αντιπολιτευόμενες λιβυκές ομάδες μέσω διπλωματών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Παράλληλα, ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τόνισε ενώπιον της Γερουσίας ότι το να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη -όπως εξετάζουν ΗΠΑ και ΕΕ- θα είναι μια «δύσκολη» επιχείρηση.

«Θα πρέπει να μετακινήσει κανείς δυνατότητες αεροπορικής άμυνας προκειμένου να εγκαταστήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οπότε ας μην τρέφουμε αυταπάτες» είπε. «Θα είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, δεν θα πούμε απλά στους ανθρώπους να μην πετάνε τα αεροπλάνα» τόνισε.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να «σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία».

Η απόφαση «ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα εργαστεί με τους συμμάχους για την προετοιμασία επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως «ο συνταγματάρχης Καντάφι μπορεί να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα και στρατιωτικά ελικόπτερα».

Υπενθυμίζεται ότι σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη «πυρετός» διεργασιών μπροστά στην άρνηση του Μουαμάρ Καντάφι να υποχωρήσει και στις παραληρηματικές διακηρύξεις του ότι ο λαός της Λιβύης τον λατρεύει και θα θυσιαστεί γι’ αυτόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου για την κατάσταση στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική.

Η Γαλλία από την πλευρά της τόνισε την Τρίτη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση.

Επιδρομές ζητούν αντικαθεστωτικοί

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

«Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών» δήλωσε στην Washington Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του M.Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.

Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024