Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ισλαμική γυναικεία μόδα κάνει «ντεμπούτο» στη σύγχρονη εποχή

Η ισλαμική γυναικεία μόδα κάνει «ντεμπούτο» στη σύγχρονη εποχή

Γνωστή από παλιά ως θηλυκή και σεμνότυφη, η παραδοσιακή ινδονησιακή κεμπάγια οδεύει προς ριζική ανακαίνιση στα χέρια καινοτόμων σχεδιαστών μόδας. Η Εβδομάδα Μόδας στη Τζακάρτα ήλθε να σηματοδοτήσει την «είσοδο» της ισλαμικής μόδας στη σύγχρονη εποχή: αστείες στάμπες, περίπλοκες λεπτομέρειες, χρώματα τόσο έντονα σε βαθμό να γίνονται ψυχεδελικά.

Γνωστή από παλιά ως θηλυκή και σεμνότυφη, η παραδοσιακή ινδονησιακή κεμπάγια οδεύει προς ριζική ανακαίνιση στα χέρια καινοτόμων σχεδιαστών μόδας.

Η αυξανόμενη ανάγκη για κομψή πλην σεμνή μόδα στην πιο μεγάλη πληθυσμιακά μουσουλμανική χώρα του πλανήτη, βοηθά τις προσπάθειες να έλθει η ισλαμική μόδα στη σύγχρονη εποχή, μία κίνηση που συμβολίζεται από τις αλλαγές στην κλασική κεμπάγια, που είναι ένας συνδυασμός φούστας-μπλούζας.

Αστείες στάμπες, περίπλοκες λεπτομέρειες, χρώματα τόσο έντονα σε βαθμό να γίνονται ψυχεδελικά και ένα μείγμα ντελικάτης δαντέλας, έδωσαν χάρη στην πασαρέλα στην πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας της Τζακάρτας και ένας σχεδιαστής μάλιστα συνδύασε την κεμπάγια με κοκκινοκίτρινο ριγέ στενό ολόσωμο φόρεμα.

«Νομίζω ότι δεν είναι κακή παρουσίαση γιατί αν φοράς μουσουλμανικά ρούχα, δεν είναι απαραίτητο να είναι και βαρετά» σχολίασε η διευθύντρια της Εβδομάδας Μόδας της Τζακάρτα, Πέτι Φατιμά, η οποία προσέθεσε ότι «μπορεί να αναμένεται περισσότερη ισλαμική μόδα στο μέλλον και θα είναι για όλους, ακόμη και για μία γυναίκα που δεν φορά ισλαμικό ρουχισμό».

Αν και ο ισλαμικός ρουχισμός δεν είναι υποχρεωτικός στην τεράστια αυτή χώρα, πολλές γυναίκες, προσπαθούν να είναι και μοντέρνες και ευθυγραμμισμένες με τις ισλαμικές αρχές εναντίον της εμφάνισης μαλλιών ή δέρματος.

Σε μία κίνηση αναγνώρισης των τοπικών ηθών, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, φόρεσε ένα μαντίλι στο κεφάλι της κατά την επίσκεψη της στο τέμενος Ιστικλάλ της Τζακάρτα, πριν λίγες ημέρες.

Αλλά αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό και οι κανόνες σε ότι αφορά στον ρουχισμό είναι αρκετά φιλελεύθεροι, εκτός από την περιοχή του Δυτικού Άτσε, όπου έχει επιβληθεί η σαρία, δηλαδή ο ισλαμικός νόμος, και στις αρχές του χρόνου οι τοπικές αρχές άρχισαν να χαρίζουν μακριές χαλαρές φούστες στις γυναίκες που φορούσαν στενά τζιν.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται σέξι εξαιτίας του στενού της στυλ και των διάφανων υλικών της, η κεμπάγια έχει καταφέρει να διαφύγει των επικρίσεων ισλαμικών ομάδων, όπως του Κόμματος της Ευδόκιμης Δικαιοσύνης, το οποίο επέκρινε ακόμη και τις συζύγους του προέδρου και του αντιπροέδρου επειδή δεν φορούσαν μαντίλα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Για όσους βρίσκονται ήδη στη βιομηχανία της μόδας, η επανάκαμψη της κεμπάγια, ανοίγει το δρόμο για σχεδιαστές που θέλουν να εισαγάγουν μοντέρνα σχέδια στον παραδοσιακό μουσουλμανικό ρουχισμό.

«Πριν από πέντε χρόνια, οι γυναίκες δεν είχαν επιλογές, αλλά τώρα οι επιλογές αυξάνονται και έχεις πολλούς σχεδιαστές που σχεδιάζουν μουσουλμανικά ρούχα» λέει η σχεδιάστρια, Λένι Αγουστέν, γνωστή για το εκλεκτικό της στυλ, ενώ η Πέτι Φατιμά προσθέτει ότι «η μόδα είναι μεγάλη επιχείρηση, αλλά και ο πληθυσμός της χώρας είναι μεγάλος, το να εστιάζεις σε τοπική μόδα που να προσφέρεται στον τοπικό πληθυσμό, είναι μεγάλη ευκαιρία».

Η πρόσφατη επίδειξη στη Τζακάρτα είχε ως θέμα «δίνοντας στυλ στο σύγχρονο», ενώ άλλες συλλογές έχουν τίτλους, όπως «ρομαντική επιστροφή», «χρυσή πολυτέλεια» και «έλξη για τα μάτια», και προσφέρουν κυματιστά φορέματα στο ύψος του αστράγαλου, εσώρουχα σαν από χαρέμι και κοστούμια που συμβαδίζουν με τις ισλαμικές νόρμες στο ρουχισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024