Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική εντοπίστηκαν από το Διάστημα

Υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική εντοπίστηκαν από το Διάστημα

Ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων λιμνών ανακαλύφθηκε κάτω από παγετώνες της Ανταρκτικής με τη βοήθεια δορυφορικών λέιζερ. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν και αδειάζουν οι υπόγειοι θήλακες, ορισμένοι με έκταση εκατοντάδες τετραγωνικά χλμ.

36

Ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων λιμνών ανακαλύφθηκε κάτω από παγετώνες της Ανταρκτικής με τη βοήθεια δορυφορικών λέιζερ. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν και αδειάζουν οι υπόγειοι θήλακες, ορισμένοι με έκταση εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα νέα στοιχεία ίσως μάλιστα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής αντιδρά στην παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Η παγωμένη ήπειρος συγκεντρώνει το 90% του γλυκού νερού της Γης, και η ενδεχόμενη τήξη των πάγων θα προκαλούσε τεράστια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Οι τελευταίες δορυφορικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν την ύπαρξη 100 υπόγειων λιμνών στη Δυτική Ανταρκτική, αναφέρουν στο περιοδικό Science ερευνητές της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η κίνηση του νερού μέσα στο δίκτυο των λιμνών προκαλεί ανυψώσεις και καθιζήσεις στον υπερκείμενο πάγο, δραματικές μεταβολές που καταγράφηκαν από το διάστημα. Για παράδειγμα, μια λίμνη με μήκος 30 χλμ και πλάτος 10 χλμ που άδειασε απότομα προκάλεσε πτώση της επιφάνειας του πάγου κατά 9 μέτρα σε διάστημα 30 μηνών.

Η επικεφαλής της μελέτης, Χέλεν Φλίκερ, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα του δορυφόρου ICESat της NASA για το διάστημα 2003-2006. Ο δορυφόρος εκπέμπει παλμούς λέιζερ, όπως ένα ραντάρ εκπέμπει ραδιοκύματα, και μετρά την ανακλώμενη ακτινοβολία για να δημιουργήσει έναν τοπογραφικό χάρτη της Ανταρκτικής.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις επιτρέπουν έτσι την εξέταση μεγάλων εκτάσεων πάγου, σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες που βασίζοντας σε γεωτρήσεις και είχαν έτσι περιορισμένη εμβέλεια.

Τα νέα στοιχεία, ελπίζουν οι επιστήμονες, θα επιτρέψουν τη δημιουργία μοντέλων στον υπολογιστή της συμπεριφοράς του καλύμματος πάγου της Ανταρκτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024