Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιγαντιαία τηλεσκόπια θα μπορούσαν να διακρίνουν ζωή σε εξωηλιακούς πλανήτες

Γιγαντιαία τηλεσκόπια θα μπορούσαν να διακρίνουν ζωή σε εξωηλιακούς πλανήτες

Μια νέα γενιά επίγειων τηλεσκοπίων με διάμετρο δεκαπλάσια από τα σημερινά σχεδιάζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ με κύρια αποστολή τον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη σε μακρινά άστρα. Η οξύτητα του ELT θα είναι 40πλάσια από του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

36

Μια νέα γενιά επίγειων τηλεσκοπίων με διάμετρο δεκαπλάσια από τα σημερινά σχεδιάζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ με κύρια αποστολή τον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη σε μακρινά άστρα. Η οξύτητα του Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου (ELT) θα είναι 40πλάσια από του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Σύμφωνα με ομιλητές στο Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας της Βρετανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ, το ΕLT θα μπορούσε να διακρίνει ακόμα και βλάστηση σε εξωηλιακούς πλανήτες, ανιχνεύοντας τη χαρακτηριστική φασματική υπογραφή της χλωροφύλλης. Η ανάλυση των φασμάτων απορρόφησης θα αποκάλυπτε επίσης την ύπαρξη νερού, οξυγόνου ή μεθανίου.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο συνέδριο, η πρόταση των ΗΠΑ και του Καναδά για το ELT είναι το Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων (ΤΜΤ), ενώ η Ευρώπη προτείνει δύο σχέδια, το Euro50 και το Συγκλονιστικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (!), γνωστό ως Owl.

Το Owl, που σχεδιάζεται στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο, θα ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, καθώς το κύριο κάτοπτρό του θα είχε διάμετρο 100 μέτρα.

Και οι τρεις προτάσεις βασίζονται σε «προσαρμοστικά οπτικά», δηλαδή σε κάτοπτρα που αλλάζουν σχήμα ελεγχόμενα ώστε να διορθώνουν τις παραμορφώσεις που προκαλεί η γήινη ατμόσφαιρα.

Η διάμετρος του τηλεσκοπίου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της απόδοσής του, καθώς όσο πιο μεγάλος είναι ο καθρέπτης στα κατοπτρικά τηλεσκόπια ή ο φακός στα διοπτρικά, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συγκεντρώσει.

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περίπου 150 εξωηλιακούς πλανήτες στο μέγεθος του Δία, χρησιμοποιώντας όμως έμμεσες μεθόδους. Μόλις πρόσφατα ερευνητικές ομάδες άρχισαν να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να φωτογραφίσουν άμεσα έναν μακρινό πλανήτη.

Προκειμένου να μπορέσουν να δουν μικρούς, στέρεους πλανήτες όπως η Γη, οι αστρονόμοι χρειάζονται το ELT.

Το πρόβλημα με την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου οργάνου είναι ότι με τη σημερινή τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να φτιαχτούν τέλειοι, καμπύλοι καθρέπτες με διάμετρο πάνω από οκτώ μέτρα.

Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει αρκετά κάτοπτρα των οκτώ μέτρων, ενώ το Euro50 και το Owl θα βασίζονταν σε μικρότερους, αλλά περισσότερους, εξαγωνικούς καθρέπτες.

Μάλιστα στο Owl το κάτοπτρο δεν είναι παραβολικό, αλλά ημισφαιρικό, ώστε οι επιμέρους καθρέπτες να είναι όλοι ίδιοι και να μπορούν να παραχθούν μαζικά με χαμηλό κόστος.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το είδωλο δεν θα είναι εστιασμένο, οπότε απαιτείται η χρήση και πολλών διορθωτικών κατόπτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024