Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα σώζει καρδιοπαθείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση
Τέσσερις από τους πέντε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα παρουσίασαν τόσο θεαματική βελτίωση ώστε βγήκαν από τη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς.
36
Τέσσερις από τους πέντε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα παρουσίασαν τόσο θεαματική βελτίωση ώστε βγήκαν από τη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς.
Ο Δρ Χανς Φερνάντο Ρόκα Ντόμαν του Νοσοκομείου Pro-Cardiaco στο Ρίο ντε Ζανέιρο απομόνωσε βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών των ίδιων των ασθενών και τα μετέφερε στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία προωθεί το αίμα σε όλο το σώμα εκτός από τους πνεύμονες.
Ο μηχανισμός με τον οποίο βελτιώθηκε την καρδιακή λειτουργία δεν είναι γνωστός. Οι επιστήμονες γνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών.
Είναι επομένως πιθανό ότι στο εσωτερικό της καρδιάς τα βλαστικά κύτταρα μετατράπηκαν σε μυικές ίνες και αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι πυροδότησαν μια αντίδραση που βελτίωσε τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων στη γύρω περιοχή.
Αναγεννητική ιατρική
Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτού του είδους η «αναγεννητική ιατρική» θα εφαρμόζεται κατά κορόν στο μέλλον για πολλές μορφές οργανικής ανεπάρκειας.
«Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα πραγματικά να θεραπεύσουμε την καρδιά» είπε ο ΔΡ Μάικλ Ρόσεν του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βιέννη, όπου παρουσιάστηκε η κλινική μελέτη. «Θα είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη που έχω δει στα 40 χρόνια που είμαι γιατρός σε αυτό το χώρο» συνέχισε.
Αλλοι ομιλητές στο συνέδριο εκτίμησαν ότι κλινικές μελέτες με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε 15 με 16 κέντρα σε όλο τον κόσμο. Γιατροί του Νοσοκομείου Beaumont στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ εφάρμοσαν τη μέθοδο σε έναν 16χρονο που είχε τραυματιστεί στην καρδιά από καρφί.
Σε όλες αυτές τις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούνται βλαστικά κύτταρα από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών, τα οποία δεν προκαλούν αντιδράσεις απόρριψης από το ανοσοποιητικό τους σύστημα (αυτόλογα μοσχεύματα).
Αντί για βλαστικά κύτταρα ενηλίκων θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν και βλαστικά κύτταρα από έμβρυα, τα οποία είναι πιο «ευέλικτα» και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πάνω από 200 τύπους κυττάρων.
Η απομόνωση εμβρυικών βλαστικών κυττάρων γίνεται με τη μέθοδο της θεραπευτικής κλωνοποίησης, η εφαρμογή της οποίας συναντά ωστόσο αντιδράσεις για ηθικούς λόγους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις