Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι αστεροειδείς μπορεί να έφεραν νερό στη Γη, δείχνουν τα ευρήματα στην Εστία

Οι αστεροειδείς μπορεί να έφεραν νερό στη Γη, δείχνουν τα ευρήματα στην Εστία

Η Εστία, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα, διαθέτει αποθέματα πάγου που έφτασαν εκεί κατά την πρόσκρουση άλλων διαστημικών βράχων, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Dawn της NASA. Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, δείχνουν να συνηγορούν στη θεωρία ότι ήταν οι αστεροειδείς και οι κομήτες που εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.

Η Εστία, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα, διαθέτει αποθέματα πάγου που έφτασαν εκεί κατά την πρόσκρουση άλλων διαστημικών βράχων, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Dawn της NASA.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, δείχνουν να συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι ήταν οι αστεροειδείς και οι κομήτες που εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.

Η Εστία, η οποία βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, είναι ένα ακόμα σώμα στον οποίο καταγράφεται ένας υδρολογικός κύκλος, έστω και πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον κύκλο του νερού στη Γη.

Στην πρώτη από τις δύο δημοσιεύσεις, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Dawn ανίχνευσε υδρογόνο σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδή, ένδειξη παρουσίας νερού. Στη δεύτερη μελέτη αναγνωρίζονται εκατοντάδες λάκκοι στην επιφάνεια της Εστίας, ορισμένοι με βάθος 200 μέτρων, οι οποίοι φαίνεται να σχηματίστηκαν όταν η θερμότητα από κάποια μεταγενέστερη πρόσκρουση προκάλεσε την απότομη εξάτμιση και εκτίναξη του νερού και άλλων πτητικών ενώσεων από το υπέδαφος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Dawn αναχώρησε από την Εστία και έβαλε πλώρη για ένα ταξίδι δυόμισι ετών προς τη Δήμητρα, η οποία επίσης βρίσκεται στη Ζώνη των Αστεροειδών, θεωρείται όμως πλανήτης-νάνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024