Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαφνικό χτύπημα από κομήτη φαίνεται ότι δέχθηκε ο Δίας

Ξαφνικό χτύπημα από κομήτη φαίνεται ότι δέχθηκε ο Δίας

Επίγεια τηλεσκόπια κατέγραψαν δραματικές εικόνες της γιγάντιας κηλίδας που δημιούργησε στην επιφάνεια του Δία η αναπάντεχη πρόσκρουσης ενός μεγάλου αντικειμένου, πιθανώς κομήτη. «Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που το είδαμε» σχολιάζουν ερευνητές της NASA.

36

Επίγεια τηλεσκόπια κατέγραψαν δραματικές εικόνες της γιγάντιας κηλίδας που δημιούργησε στην επιφάνεια του Δία η αναπάντεχη πρόσκρουσης ενός μεγάλου αντικειμένου, πιθανώς κομήτη.

Η NASA ενημερώθηκε από ερασιτέχνη αστρονόμο το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου και πρόλαβε να απαθανατίσει το σπάνιο φαινόμενο με το μεγάλο τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, ανακοίνωσε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια.

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που είδαμε τον Δία ακριβώς τη σωστή στιγμή, τη σωστή ώρα, τη σωστή πλευρά του Δία, ώστε να γίνουμε μάρτυρες του συμβάντος. Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε σχεδιάσει καλύτερα» σχολίασε ο Γκλεν Όρτον, ερευνητής του εργαστηρίου.

Το 1994, ο Δίας είχε γίνει ο στόχος της πρώτης πρόσκρουσης κομήτη που παρακολούθησε σχεδόν ζωντανά η ανθρωπότητα: ο κομήτης Σούμεϊκερ-Λέβι 9 είχε διαλυθεί τότε σε κομμάτια που φωτογραφήθηκαν να χτυπούν τον πλανήτη και να σχηματίζουν πάνω του κηλίδες μεγαλύτερες από τη Γη.

Το αντικείμενο που χτύπησε τον αέριο γίγαντα 15 χρόνια μετά πιθανώς ήταν και πάλι κομήτης, εκτιμούν οι αστρονόμοι της NASA. Δεν πρόλαβαν πάντως να δουν τι ήταν αυτό που προσέκρουσε στο νότιο ημισφαίριο του Δία.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στο υπέρυθρο και εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και κατέγραψαν ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία.

Στην εικόνα διακρίνεται μια γιγάντια, έντονη, ελλειπτική κηλίδα, η οποία αντιστοιχεί στο σημείο πρόσκρουσης, και ένα σύννεφο από συντρίμμια που κινούνται ανοδικά στην ατμόσφαιρα προς τα βορειοδυτικά της κεντρικής κηλίδας.

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε επίσης θέρμανση της τροπόσφαιρας και αύξηση της εκπομπής αέριας αμμωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024