Αντιδρά η ΟΛΜΕ

Σε ισχύ τίθεται το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Σε ισχύ τίθεται το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
in.gr audio player
Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σύστημα της αξιολόγησης των σχολείων που θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά. Το ίδιο διάστημα θα επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και το πρώτο στάδιο στην εφαρμογή του νέου θεσμού, η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, η ετήσια έκθεση της αυτοαξιολόγησης που θα περιέχει στοιχεία της εκτίμησης της γενικής εικόνας του σχολείου θα υποβληθεί ηλεκτρονικά εφέτος, στο τέλος του σχολικού έτους.

Σχετικές οδηγίες μάλιστα για τη συμπλήρωση των εκθέσεων αυτών συντάσσονται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Παιδείας και θα σταλούν στα σχολεία τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο αυτή, η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου κάθε σχολικής μονάδας είναι υποχρεωτική και θα γίνει με την ευθύνη των διευθυντών της και με τη βοήθεια των οικείων σχολικών συμβούλων.

Ο θεσμός της αυτοαξιολόγησης άλλωστε εφαρμόζεται ήδη σε 500 σχολεία σε όλη τη χώρας και γίνεται εκτός διδακτικού ωραρίου, αλλά εντός εργασιακού ωραρίου.

Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κεδίκογλου στις 15 και 16 Μαρτίου θα κληθούν όλα τα στελέχη εκπαίδευσης να επιμορφωθούν από τους επιστημονικούς υπευθύνους του έργου. Για τον λόγο αυτόν ως τις 11 Απριλίου θα έχουν επιμορφωθεί 1.000 στελέχη, τα οποία μετά θα επιμορφώσουν εν συνεχεία τους διευθυντές σχολείων.

Η προσωπική αξιολόγηση εκπαιδευτικών ξεκινά τον Μάιο, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που ως την 31η Μαΐου 2014 συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για προαγωγή. Στη διαδικασία αυτή ο ιεραρχικά ανώτερος θα αξιολογεί, ενώ αν κάποιος υστερεί, ο επιμορφωτής θα δημιουργεί ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα και θα επαναξιολογείται ύστερα από έναν χρόνο.

Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ

Αντιδρώντας στην διαδικασία της αξιολόγησης, η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία των καθηγητών της Μέσης εκπαίδευσης) και η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι για να «μπλοκάρουν» τα προγραμματισμένα υποχρεωτικά σεμινάρια των στελεχών εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας ζητούν ακύρωση των σχετικών νόμων και δηλώνουν αποφασισμένοι να τους σταματήσουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, «η αποκαλούμενη αυτοαξιολόγηση έχει ναυαγήσει και οι εκπαιδευτικοί δεν υποκύπτουν σε πιέσεις ώστε να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας». Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχισθούν και την Κυριακή 16 Μαρτίου (από 9.30 ως 15.00) στο υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα η ΟΛΜΕ εκφράζει αντιρρήσεις και στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καταγράψει για πρώτη φορά τους «αριθμούς» στον χώρο της εκπαίδευσης και να σταματήσει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μέσω της νέας ηλεκτρονικής πύλης της «My School». Στόχος της πλατφόρμας αυτής είναι η λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ο εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ωστόσο προσφεύγουν στα δικαστήρια για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζόμενων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • ολοι να γινουνε καλοι μαθητες και ολοι να μπαινουν στην ιατρικη σχολη

    ο σκοπος της αξιολογησης ειναι η καλυτερη δυνατον παροχη εκπαιδευσης, να μη τεμπαλιαζουν οι καθητηες και να χανονται ωρες διδασκαλιας..και το καλοκαιρι μαθηματα. και το απογευμα καθε μερα και τα σαββατα ,την κυριακη ..προεραιτικα εκκλησιασ,ο! να γιβ=νουν ολοι καλλοι μαθητες να μπαινουν ολοι τους στην ιατρικη ..στη νομικη και στο πολυτεχνειο..γι ανα προκοψουν στην ζωη..οι καθηγητες φταινε που ειναι τεμπεληδες..και χωρις την αξιολογηση δεν θα μαθαινουν οι μαθητες ! #0002

  • Πως το είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ;;;

    Η αξιολόγηση έχει "τιμωρητικό" χαρακτήρα. Τι να πείς; Αντί να πούν οι δάσκαλοι..."μάλιστα ας κάτσουμε όλοι μαζί κάτω να τα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα"...οι μεν κυβερνητικοί αυθαίρετα και αναγκαστικά περνάνε νόμους για να φανεί έργο και οι δε εκπαιδευτικοί χωρις να προτείνουν κάτι συγχρονό το ρίχνουν στην αντίδραση και απεργία. Είναι γεγονός, το ζήσαμε όλοι πιστέυω, ότι η ποιότητα έχει πέσει και τα φροντισήρια έχουν αυξηθεί. Ας ανέβουν οι μισθοί των δασκάλων λοιπόν, αλλά βέβαια να καθιερωθεί και η αξιολόγηση. #0003

  • ποδοσφαιροποίηση...

    Αν ο επιθετικός ήταν οφσάιντ, τότε δεν υπηρξε πέναλτυ, σωστά; Αν δεν ήταν οφσάιντ, τότε η ανατροπή του στην περιοχή είναι πέναλτυ, ε; Αν είσαι καθηγητής/δάσκαλος, τότε η αξιολόγηση είναι εκ του πονηρού για να σε υποβαθμίσουν και -ίσως αργότερα- απολύσουν. Αν δεν είσαι καθηγητής/δάσκαλος, τότε "να τα ξεσκίσουν τα ρεμάλια τους εκπαιδευτικούς", που δεν δουλέυουν, που έχουν πολλές διακοπές κλπ... Αυτό δεν είναι διάλογος, αυτό είναι κουβέντα του καφενείου για το ντέρμπυ της Κυριακής. Απλά έχω μια απορία: Εμείς οι γονείς είναι λογικό να εχθρευόμαστε τους δασκάλους των παιδιών μας; #0006

Διαβάστε όλες τις απόψεις (17)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη