Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς συμφωνία στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Χωρίς συμφωνία στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Μετά την αιφνιδιαστική διακοπή των συνομιλιών, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση. Πλέον, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες πολιτικών διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον και τέσσερις ημέρες τεχνικών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Μετά την αιφνιδιαστική διακοπή των συνομιλιών, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15 – 17 Απριλίου) χωρίς συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση.

Πλέον, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες πολιτικών διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον και τέσσερις ημέρες τεχνικών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για το κλείσιμο της συμφωνίας και οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν από σήμερα, Τρίτη, ώστε οι επικεφαλής των θεσμών και οι ελληνικές αρχές να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το πέρας της Συνόδου του ΔΝΤ, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λόγο για μεγάλη πρόοδο στα μεγάλα θέματα έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας λίγο πριν από τις 02:00 την Τρίτη την διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος δεν έφθανε για να διευθετηθούν και τα μικρότερα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Έτσι, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, πιθανότατα τη Δευτέρα 18 Απριλίου, με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Στόχος δεν είναι απλά η συμφωνία επί δύο κειμένων (ένα με το ΔΝΤ και ένα με τους υπόλοιπους δανειστές), αλλά η συνολική συμφωνία επί της αρχής (Staff-Level Agreement).

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουν ευοδοθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για μια διαδικασία υψηλού ρίσκου, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από την επόμενη Δευτέρα αν μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνήσουν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από το 2018 και μετά, και μάλιστα με υποχώρηση της ΕΕ. Τότε το «μπαλάκι» θα επιστρέψει τελεσίδικα στο γήπεδο της Ελλάδας.

Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα η πλευρά της ΕΕ, μετά από μια υποχώρηση έναντι του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, να στοιχηθεί με τις απαιτήσεις του Ταμείου για πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κληθεί να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο σκληρό πακέτο μέτρων δίνοντας μάχη με το χρόνο ενόψει της λήξης των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στις 20 Ιουλίου η οποία ενέχει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024