Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας

Το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας

Οκτώ ώρες συνεδρίασης έχει κλείσει ήδη το Eurogroup με τις πληροφορίες για το πότε και πού θα καταλήξει, εάν δηλαδή υπάρξει τελικά κοινό ανακοινωθέν να είναι συγκεχυμένες. Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ φέρονται να πιέζουν τον Ευκ.Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας, με τον υπουργό να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα. Ωστόσο, μεγάλη εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργεί πλέον η Φινλανδία..

Οκτώ ώρες έχουν ήδη περάσει από την έναρξη της κρισιμότερης μέχρι σήμερα για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup με τις πληροφορίες για το πότε και πού θα καταλήξει, εάν δηλαδή υπάρξει τελικά κοινό ανακοινωθέν να είναι συγκεχυμένες.

Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ φέρονται να πιέζουν τον Ευκ.Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας, με τον έλληνα υπουργό να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, μεγάλη εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργεί πλέον η Φινλανδία. Ενδεικτικό της δυστοκίας που υπάρχει είναι ότι ενώ εδώ και αρκετές ώρες έχει διαρρεύσει η πληροφορία ότι συγγράφεται το ανακοινωθέν, πλέον όλο και περισσότεροι επιβεβαιώνουν ότι η νύχτα θα είναι μακρά και το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο τα ξημερώματα.

Σε ό,τι αφορά δε το περιεχόμενό του οι πρώτες πληροφορίες -που μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη- θέλουν να ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και άμεση ψήφιση κάποιων από τα προαπαιτούμενα μέτρα.


Οι πληροφορίες για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία άρχισαν να διαρρέουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για δείπνο που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ έχοντας ήδη κλείσει τρεις ώρες συνεδρίασης.

Στη διακοπή αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος, που όλα δείχνουν ότι πιέζεται από τους ομολόγους τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πειστούν ότι η Αθήνα αξίζει να διαπραγματευτούν μαζί της για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.

Άλλωστε οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς, σε ανοιχτή γραμμή με το Eurogroup ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.

Ωστόσο, το πρόβλημα απαίτησης περισσότερων απτών αποδείξεων αποφασιστικότητας από την Αθήνα δεν είναι το μόνο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις στο Εurogroup. Η κύρια εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προέρχεται από τη στάση της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα που προβάλει τις εντονότερες αντιστάσεις στην έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι η Φινλανδία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση αυτή ακόμη και αν μείνει μόνη της. Η στάση αυτή του φινλανδού υπουργού Οικονομικού Α.Στουμπ οφείλεται στο ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν του δίνει εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακόμη όμως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν εξουσιοδότηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα χωρίς απτές αποδείξεις ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Την απαίτηση αυτή των δανειστών για περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Associated Press. Οι δανειστές-εταίροι θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε.

Ο ίδιος που μιλά σε καθεστώς ανωνυμίας περιγράφει ότι η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά» και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Κάποιοι φέρονται να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση ψήφιση μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει άλλωστε ήδη από προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, για τη στάση του οποίου εντός της αίθουσας δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μετά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε στο Eurogroup για πενταετές Grexit, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε ότι συνέβη από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ως ιδέα αντιμετωπίστηκε με οργή και χλευασμό και από τον κυβερνητικό εταίρο SPD.

Πάντως η μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup καθώς και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις εντός της αίθουσας αν δεν ενισχύουν, σίγουρα δεν αποκλείουν την άποψη ότι τελικά μπορεί να βγει λευκός καπνός. Ενδεικτικές και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ότι το Eurogroup μπορεί να συνεχιστεί και αύριο (Κυριακή) το πρωί.

Στα αρνητικά και ανησυχητικά μη επιβεβαιωμένα σενάρια που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης είναι και αυτό του Spiegel που λέει ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα φαίνεται τελικά να λαμβάνεται στην Σύνοδο Κορυφής των «28».

Ωστόσο οι φήμες, οι εικασίες και οι πληροφορίες από τα ξένα κυρίως ΜΜΕ με την επίκληση ανώνυμων ως επί των πλείστον πηγών είναι τόσες πολλές και συχνά τόσο αντιφατικές μεταξύ τους που δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση του κυρίαρχου κλίματος, πόσο μάλλον της απόφασης που θα ληφθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι ότι σχεδόν την ίδια ώρα που γινόταν λόγος για σοβαρές εμπλοκές που θα κληθούν να λύσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, αν όχι των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, άλλοι μετέδιδαν ότι συμφωνία -έστω μερική- είναι εφικτή απόψε στο Eurogroup και ότι συντάσσεται ήδη το κοινό ανακοινωθέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024