Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άμεση ψήφιση μέτρων ζητά ο Σόιμπλε - Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους

Άμεση ψήφιση μέτρων ζητά ο Σόιμπλε – Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει προαπαιτούμενα μέτρα για να εξασφαλίσει στήριξη, δήλωσε ο Β.Σόιμπλε σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει τέτοιο σημάδι και άρα είναι δύσκολο να γίνουν αυτά τα βήματα πριν την Κυριακή. Μάλιστα είπε ότι η «συμβουλή» του στον Ε.Τσακαλώτο ήταν η άμεση ψήφιση μεταρρύθμισης για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους αφήνει, δίνοντας δίκιο στη Λαγκάρντ, σπεύδοντας όμως να αποκλείσει «κούρεμα» και να προσθέσει ότι τα περιθώρια είναι πολύ μικρά.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη, δήλωσε πιστός στην αυστηρή γραμμή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο τέτοιο σημάδι και άρα είναι δύσκολο να δούμε τέτοια βήματα πριν από την Κυριακή.

Μάλιστα είπε ότι η «συμβουλή» του στον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup, ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση ψήφιση μιας μεταρρύθμισης για την οποία έχει δεσμευθεί προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε σε ο,τι αφορά τον νέο Έλληνα ομόλογό του ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα, και πότε θα αρθούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε στο ίδιο συνέδριο της Bundesbank ότι θεμέλιος λίθος για την ευρωζώνη είναι η δέσμευση στους κανόνες και ότι κάποιος που δεν τους αποδέχεται ή τους παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτή.

«Μια νομισματική ένωση οικοδομημένη σαν τη δική μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες και αυτό σημαίνει ηθικό κίνδυνο», δήλωσε ο Σόιμπλε, εκτιμώντας μάλιστα ότι τώρα είναι μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η νομισματική ένωση και η συνοχή της.

Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους…

Χαραμάδα για αποδοχή από πλευράς Βερολίνου συμφωνίας για κάποιους είδους μικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άφησε ο Β.Σόιμπλε με την παραδοχή του ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι δεν είναι βιώσιμο. Βεβαίως ο Σόιμπλε έσπευσε να αποκλείσει κατηγορηματικά τη λύση του «κουρέματος», κάτι πουξεκαθάρισε νωρίτερα και η Μέρκελ, αλλά και να σημειώσει ότι και το περιθώριο που υπάρχει για αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ μικρό.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε αναγνώρισε το δίκιο του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι ίσως δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθάρισε ο γερμανός υπουργός. Πάντως «βλέπει» πολύ μικρό περιθώριο για αναδιάρθρωση ή reprofiling του ελληνικού χρέους.

«Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ (…) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ «και είχε δίκιο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

Παραπλανητική η σύγκριση με το 1953 για το χρέος

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση -τόνισε ο κ. Σόιμπλε- και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024