Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί πρότασης Σόιμπλε για πενταετές Grexit

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί πρότασης Σόιμπλε για πενταετές Grexit

Να διαψεύσει έσπευσε η κυβέρνηση δημοσίευμα της γερμανικής FAZ περί πρότασης του Β.Σόιμπλε στο Eurogroup για πενταετές Grexit, το οποίο μόλις είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε πανικό, δεδομένου του τεταμένου κλίματος εν αναμονή των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών του ευρώ. «Άδειασμα» Σόιμπλε με σκληρό σχόλιο και από το SPD. Χαρακτηριστικά και τα σχόλια αναλυτών του διεθνούς Τύπου: ο Σόιμπλε προσπαθεί να αυξήσει τις μετοχές του στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας.

Να διαψεύσει κατηγορηματικά έσπευσε η κυβέρνηση δημοσίευμα της γερμανικής FAZ περί πρότασης του Β.Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup για πενταετές Grexit, το οποίο μόλις είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε πανικό και αναπαράχθηκε από πολλά ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, δεδομένου του τεταμένου κλίματος, ενώ όλοι αναμένουν τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σε μια συνεδρίαση που ήδη διαρκεί σχεδόν τέσσερις ώρες.

Κυβερνητικοί κύκλοι καθιστούν σαφές ότι ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit.

Για παιχνίδια πιέσεων μίλησαν αμέσως και πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι επιδιώκουν περισσότερες δεσμεύσεις και σκληρή εποπτεία.


«Άδειασμα» Σόιμπλε με σκληρό σχόλιο και από τον κυβερνητικό εταίρο SPD.
Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να «πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο»».

Χαρακτηριστικά και τα σχόλια αναλυτών του διεθνούς Τύπου, που ξεκαθαρίζοντας ότι «προσωρινές έξοδοι» από το ευρώ δεν υπάρχουν, λένε με νόημα ότι ο Σόιμπλε προσπαθεί να αυξήσει τις μετοχές του στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας. Η πρόταση για time out από το ευρώ είναι γελοία ακόμη και για τον Σόιμπλε, αναφέρει άλλος αναλυτής.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Την σύγχυση προκάλεσε εσωτερικό έγγραφο, που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις, βλέπει δύο δρόμους για την Ελλάδα:

Ο πρώτος δρόμος είναι «να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».

Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ’. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική’ στήριξη».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ESM.

Ωστσο, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine στην ηλεκτρονική της έκδοση, «δεν είναι πάντως σαφές πόσους υποστηρικτές θα βρει ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης σε αυτό το αίτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024