Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέντε νέα μέτρα, τα οποία δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση και σχετίζονται με την απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας, τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, τον συμψηφισμό χρεών-σύνταξης στον ΟΑΕΕ, τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγής και την επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέντε νέα μέτρα, τα οποία δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους δανειστές και τα οποία σχετίζονται με την απλούστευση της πιστοποίησης της αναπηρίας, τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, τον συμψηφισμό χρεών – σύνταξης στον ΟΑΕΕ, τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγής και στην επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα φέρει μειώσεις 3% έως 5%.

Το μέτρο αυτό αφορά όσους συνταξιούχους έχουν αιτηθεί εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 55.000.

Αντίθετα, όσοι συνταξιούχοι έχουν αιτηθεί εφάπαξ πριν από τις 31 Αυγούστου 2013 θα το πάρουν με βάση τον έως τώρα ισχύοντα τύπο. Με τον νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν τα εφάπαξ των συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Για τους παλαιότερους, που υπολείπονται από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31/8/2013, ξεμπλοκάρει επίσης το σύστημα μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Έτσι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του εφάπαξ σε 1.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίου θα ακολουθήσει η καταβολή άλλων 1.600 εφάπαξ. Ο μέσος όρος των εφάπαξ που θα καταβληθούν ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσό των χρεών (από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ) το οποίο μπορεί να παρακρατηθεί από τη μελλοντική σύνταξη του οφειλέτη του ΟΑΕΕ. Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

Τέλος, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την 1-1-2013.

Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικοι, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη και έλληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024