Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Το κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση

Βαρουφάκης: Το κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση

Γυρίζουμε σελίδα στη λανθασμένη πολιτική λιτότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, προαναγγέλλοντας συμφωνία γέφυρα με τους δανειστές. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είπε ότι είμαστε υπέρ του λιτού βίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι έλληνες δημιουργούσαν όταν δεν έκαναν σπατάλες. Δεν ζητάμε άλλα λεφτά από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, έδωσαν ήδη πολλά, είπε.

Γυρίζουμε σελίδα στην λανθασμένη πολιτική λιτότητας που ακολουθείται, τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι είναι σίγουρος πως έπραξε το «ανθρωπίνως δυνατό για την έξοδο από την κρίση», ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν δικής του εμπνεύσεως, αφού καταρτίστηκε το 2012.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο νέος τσάρος της οικονομίας είπε ότι «είμαστε κατά των πολιτικών λιτότητας, αλλά υπέρ του λιτού βίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δημιουργούσαν, όταν δεν έκαναν σπατάλες, δεν είχαν φορτωμένες πιστωτικές κάρτες και επένδυαν τις οικονομίες τους, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Δεν ζητάμε άλλα λεφτά από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, μάς έδωσαν ήδη πολλά, αλλά έπεφταν σε μαύρη τρύπα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι αλλάζουμε λογική αντιμετώπισης της κατάστασης και της βοήθειας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει δήλωση μετανοίας. «Οποίος το λέει αυτό, είναι κυνικός» είπε και ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό την έξοδο από το αδιέξοδο και επέκρινε τα ξένα ΜΜΕ που αφηγούνται με όρους μονομαχίας τις σχέσεις Ελλάδας- ΕΕ.

Ενδεικτικώς αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον όποιο -όπως αποκάλυψε- συμφώνησε να αποδημήσουν από κοινού αυτά τα αφηγήματα.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως το βράδυ της Τρίτης μίλησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν για το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ελλάδα και τη ΕΕ και ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί μαζί του τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο Παρίσι.

Συμφωνία – γέφυρα

Είπε ακόμη πως ξεκινάει σειρά επαφών για συμφωνία-γέφυρα μεταξύ Ελλάδας – ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ, ώστε από το παλαιό πρόγραμμα η χώρα να οδηγηθεί σε νέο πρόγραμμα συνεργασίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η διαβούλευση αυτή δεν θα είναι εύκολη.

Η δήλωση, με την οποία έκλεισε ο κ. Βαρουφάκης, πάνω στον οποίο έχουν στραφεί όλα τα βλέμματα των οικονομικών παραγόντων διεθνώς, είναι ότι το «κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη πως η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να γυρίσει όχι μία, αλλά τρεις σελίδες. Η πρώτη -όπως είπε- είναι να εξέλθει η χώρα από τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, η οποία δημιουργήθηκε το 2010, διότι ένα προβλήμα φερεγγυότητας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας.

Η δεύτερη σελίδα -όπως είπε- σχετίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η λιτότητα. «Ήμαστε υπέρ του λιτού βίου» τόνισε κάνοντας δεικτική αναφορά σε Πόρσε Καγιέν στους στενούς δρόμους των Αθηνών. «Άλλο λιτός βιος και άλλο πυραμιδική λιτότητα» είπε και αποκάλυψε πως θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η τρίτη σελίδα που θα γυρίσει αφορά στη λειτουργία του υπουργείου. «Δεν θα φέρουμε είτε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό συμβούλων» τόνισε.

Χαρδούβελης: Οι εκλογές μάς πέτυχαν την ώρα που η οικονομία είχε απογειωθεί

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έκανε τον απολογισμό του τελευταίου επταμήνου, το οποίο χαρακτήρισε καλή χρονιά. Όπως είπε, το 2014 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,7%. «Οι εκλογές μάς πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία είχε απογειωθεί» είπε, ωστόσο υποστήριξε πως μετά από αυτές η αβεβαιότητα υποχώρησε.

Ο κ. Χαρδούβελης άφησε αιχμές για τις δηλώσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας πως «το λιμάνι του Πειραιά δεν θα κολυμπήσει έως τη Σαγκάη, για να το χάσουμε».

Ο ίδιος είπε πως υπάρχουν περιορισμοί που προέρχονται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι ως εκ τούτου η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει το αργότερο ως τον Ιούνιο – Ιούλιο. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να δοθεί πρόσθετη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να μην χαθούν κονδύλια 7,2 δισ. ευρώ και ειδικά τα έσοδα του 1,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Ο ίδιος είπε πως για να «σκίσει» το Μνημόνιο η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. «Πρέπει να δώσουμε τα λεφτά πίσω στο ΔΝΤ, για να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

* Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εν όψει της επίσκεψης αύριο, Πέμπτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της συνάντησης με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024